Žmonės iškankinti laukimo ir nežinios, verkia. Daugelis į Centrą ateina jau trečią dieną iš eilės, tačiau nieko taip ir nesužino apie savo artimuosius. Centro darbuotojai žada sulaikytųjų sąrašą paskelbti internete, bet kol kas jo nėra.

Prie Minsko Okrestino gatvėje stovinčio laikinojo sulaikymo izoliatoriaus susirinkę asmenys apėjo pastatą iš kitos pusės. Žmonės kalba girdėję, kaip viduje šaukia mušami sulaikytieji, skelbia BBC rusų tarnyba.


Naujienų portalo „MediaZona“ korespondentas pranešė, kad žmonės būriuojasi prie tvoros, ploja ir skanduoja: „Laikykitės!“ Korespondentas taip pat nurodė, jog situacija prie laikinojo sulaikymo izoliatoriaus aštrėja.

Susirinkusieji užblokavo kelią greitosios medicinos pagalbos automobiliui įjungtais švyturėliais, kuris bandė išvažiuoti iš izoliatoriaus, ir reikalavo įvardyti nukentėjusį asmenį bei pasakyti, kas jam nutiko. Po neilgai trukusios konfrontacijos automobilį visgi praleido.


Žmonės choru garsiai praneša konkretų laiką, tikriausiai tam, kad sulaikytieji žinotų, kiek dabar yra valandų.


Viename izoliatoriaus lange pasirodo ranka ir mojuoja per tankias grotas.

Paskui greitosios medicinos pagalbos automobilį pro izoliatoriaus vartus išvažiavo keturi žali UAZ automobiliai, pilni maskuojančią aprangą, balaklavas ir kaukes dėvinčių jėgos struktūrų pareigūnų. Susirinkusieji juos palydėjo šūksniais „Gėda!“ ir „Fašistai!“

Ant izoliatoriaus pastato stogo pastebėta jėgos struktūrų pareigūnų.

Baltarusijoje jau trečią naktį iš eilės vyko protestai prieš sekmadienį vykusių prezidento rinkimų rezultatus, kuriuos opozicija laiko suklastotais. Per šias demonstracijas vyko įnirtingų protestuotojų susirėmimų su saugumo pajėgomis.

Pirmadienį CRK paskelbti naujausi rinkimų rezultatai rodo, kad autoritarinis šalies lyderis Aliaksandras Lukašenka užsitikrino šeštąją kadenciją prezidento poste, „surinkęs“ 80,08 proc. balsų. Pagrindinė jo varžovė Sviatlana Cichanouskaja gavo 10,09 proc. balsų, o kiti du kandidatai surinko po mažiau kaip du procentus balsų. Dar 4,6 proc. rinkėjų balsavo prieš visus kandidatus.

Antradienį Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad šalies ligoninėse gydomi daugiau nei 200 asmenų, sužeistų per demonstracijas.

Pasak Baltarusijos vidaus reikalų ministerijos, per naktį iš pirmadienio į antradienį įvykusius susirėmimus nukentėjo apie 100 žmonių – 39 teisėsaugos pareigūnai ir daugiau nei 50 civilių. VRM pranešė apie vieną žuvusį žmogų ir 21 sužeistą pareigūną.

Įvairiuose Baltarusijos miestuose žmonės rikiuojasi į gyvąsias grandines

Baltarusiai trečiadienį įvairiuose šalies miestuose ėmė rikiuotis į gyvąsias grandines, kiek anksčiau analogišką akciją Minske surengus maždaug pustrečio šimto baltai apsirengusių moterų su gėlėmis.

Socialiniuose tinkluose paplito nuotraukos ir vaizdo įrašai, kuriuose matyti, kad prie Minsko metropoliteno stoties „Puškinskaja“, kur anksčiau šią savaitę žuvo vienas iš protestuotojų, stovi rankomis susikibę žmonės. Liudininkai praneša, kad kitame miesto rajone taip pat formuojasi gyvosios grandinės.

Kaip praneša portalas „Naša Niva“, vakarinėje Lydoje į gyvąją grandinę prie vykdomojo komiteto pastato susikibo grupė moterų, Gardine panaši akcija prasidėjo prie autobusų stoties, o šalia apskrities vykdomojo komiteto būstinės į gyvąją grandinę susikibę protestuotojai klūpi ant kelių.

Žmonės taip pat renkasi Žodzinoje vidurio Baltarusijoje.

Anksčiau trečiadienį apie 250 moterų susirinko šalia Minsko Komarovsko turgavietės į protesto akciją prieš suklastotus prezidento rinkimus ir jėgos panaudojimą prieš protestuotojus, nesutinkančius su oficialiais balsavimo rezultatais.

„Liaukitės mus mušę! Tiesiog norime, kad būtų sąžiningai suskaičiuoti balsai, – sakė viena iš akcijos dalyvių. – Atėjome tuščiomis rankomis, be ginklų – kaip ir kiti taikūs protestuotojai. Smurtą naudoja tik viena pusė.“

Baltarusijos prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai lojalūs režimo pareigūnai pirmadienį paskelbė, esą jis rinkimuose surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai. Opozicija teigia, kad rezultatai buvo suklastoti, šalyje tris naktis vyko protesto akcijos. Opozicijos kandidatė rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja antradienį iš Baltarusijos atvyko į Lietuvą.

Per šias demonstracijas vyko įnirtingų protestuotojų susirėmimų su saugumo pajėgomis.

VRM skelbė, kad naktį iš antradienio į trečiadienį protestuotojai rinkosi 25 Baltarusijos miestuose, daugiau kaip 1 000 žmonių buvo sulaikyti. Po trijų protestų naktų bendras sulaikytųjų skaičius viršija 6 000.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, 51 žmogus buvo hospitalizuotas dėl traumų, patirtų per protestuotojų ir milicijos susirėmimus.