„Jis buvo išleistas į pensiją. Jis turi visas teises. Jis yra paprastas Gabono žmogus, kaip ir visi“, – sakė Brice‘as Oligui Nguema, kartu neigdamas, kad yra perversmo lyderis.

Anksčiau trečiadienį per valstybinę televiziją transliuotame vaizdo įraše buvo matyti, kaip prezidento gvardijos vadą ant rankų iškėlę laiko šimtai karių, kurie skandavo „Oligui prezidentas“.

Paklaustas, kodėl A. Bongo buvo nuverstas, jis laikraščiui sakė: „Gabone kilo nepasitenkinimas, o be šio nepasitenkinimo dar buvo ir valstybės vadovo liga. Visi apie tai kalbėjo, bet niekas nieko nedarė“.

„Jis neturėjo teisės į trečiąją kadenciją. Konstitucija buvo paminta. Rinkimų procesas nebuvo tinkamas. Taigi kariuomenė nusprendė versti naują puslapį ir kažką daryti“, – sakė B. O. Nguema.

2018 metais A. Bongo patyrė insultą, dėl kurio turėjo judėjimo bei kalbėjimo problemų ir 10 mėnesių nedalyvavo viešajame gyvenime.

Gabono rinkimų institucija anksčiau trečiadienį paskelbė, kad po savaitgalį vykusių ginčytinų rinkimų A. Bongo laimėjo trečiąją kadenciją surinkęs 64,27 proc. balsų.

JAV stebi padėtį

Baltieji rūmai trečiadienį pranešė, kad Jungtinės Valstijos atidžiai stebi padėtį Gabone po karinio perversmo, kuris yra naujausias iš virtinės nedemokratinių valdžios užgrobimų Afrikoje.

„Tai kelia didelį susirūpinimą. Mes ketiname tai atidžiai stebėti ir toliau darysime viską, ką galime, kad paremtume demokratijos idealų idėją, kurią išreiškia Afrikos žmonės“, – sakė Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo atstovas spaudai Johnas Kirby.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją