„Be abejo, šis neigiamas poveikis bus juntamas artimiausiomis savaitėmis ir mėnesiais“, - pripažino vyriausybės vadovas.

Pasak P. Fialos, Rusijos karas prieš Ukrainą yra ir Kremliaus „ekonominis karas“ prieš Čekiją ir visą Europos Sąjungą. Jo padarinius jau pajuto Čekijos gyventojai ir bendrovės. Šalyje sparčiai auga kainos, pirmiausia – energetikos srityje.

„Vienintelis ekonominio karo tikslas – išklibinti visuomenės stabilumą Europoje, sužlugdyti demokratines struktūras, sužlugdyti Vakarus“, - pabrėžė Čekijos premjeras. Jis paragino duoti atkirtį „populistams ir ekstremistams“, mėginantiems nuteikti visuomenę prieš pabėgėlius iš Ukrainos.

Iki šiol į Čekiją atvyko mažiausiai 150 tūkst. pabėgėlių ukrainiečių, 55 proc. jų – vaikai. Pasak P. Fialos, šalis ir ateityje priims pabėgėlius ir teiks jiems pagalbą.

Vyriausybė pritarė įstatymo projektui, kuris leidžia pabėgėliams iš Ukrainos įsidarbinti neturint darbo vizos. Dabar dokumentas skubos tvarka turi būti patvirtintas parlamente. Jis kol kas galios iki 2023 metų kovo pabaigos.

Ministrų kabinetas taip pat pritarė pasiūlymui išmokėti šalyje įsiregistravusiems pabėgėliams iš Ukrainos 5 tūkst. kronų (maždaug 200 eurų) pašalpą.

Siekdama stabilizuoti degalų kainas Čekijos degalinėse, valdžia kruopščiai tikrins šių kainų pagrįstumą. Nesąžiningiems tiekėjams ir prekiautojams, mėginantiems pasipelnyti iš sunkios ekonominės situacijos, bus taikomos griežtos administracinės poveikio priemonės.

Čekija turi pakankamai naftos atsargų. Nėra jokių priežasčių kelti paniką“, - pabrėžė P. Fiala.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Dalintis
Nuomonės