Buvęs „Nexta“, Baltarusijoje pripažintos teroristine organizacija, „Telegram“ kanalo redaktorius rašė, kad jo santykiai su S. Sapega ties žlugimo riba esą buvo dar 2021 metais, prieš išskrendant atostogų į Graikiją, po kurių jie buvo sulaikyti priverstinai nutupdžius lėktuvą Baltarusijoje.

Jis taip pat rašė, jog Sofija kaltinimų sulaukė dėl to, jog administravo „Telegram“ kanalą „Juodoji Baltarusijos knyga“, ir pridūrė, kad jai skirta bausmė, jo nuomone, „tikrai nėra pati blogiausia iš galimų“.

„Sonia buvo nuteista už savo realią veiklą, o ne dėl to, kad palaikė santykius su manimi“, – pridūrė jis.

Delfi primena, kad praėjusį penktadienį S. Sapegai skirta šešerių metų laisvės atėmimo bausmė.

R. Pratasevičius ir S. Sapega buvo sulaikyti 2021 metų gegužę, kai Minske buvo priverstinai nutupdytas iš Atėnų į Vilnių skridęs „Ryanair“ lėktuvas, kuriuo jie keliavo.

Rusijos pilietei S. Sapegai Baltarusijoje buvo pareikšti septyni kaltinimai, be kita ko, už „socialinės neapykantos kurstymą“ ir „smurtą ar grasinimus“ policijai. Už uždarų durų vykusiame teismo posėdyje S. Sapega buvo nuteista šešeriems metams kalėjimo, pranešė žmogaus teisių gynimo grupė „Viasna“.

S. Sapega po arešto bendradarbiavo su pareigūnais ir prašė Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos ją paleisti.

2019 metais R. Pratasevičius pasitraukė į Europą, iš kur padėjo vadovauti „Nexta“ kanalams „Telegram“ tinkle – jie tapo svarbia Baltarusijos opozicijos žiniasklaidos priemone, padėjusia mobilizuoti protestuotojus per istorinius protestus prieš ginčijamą A. Lukašenkos perrinkimą 2020-aisiais.

R. Pratasevičius ir S. Sapega po arešto pasirodė vaizdo įrašuose, kuriuose „prisipažino“ dėl savo nusikaltimų. Pasak jų rėmėjų, šie vaizdo įrašai buvo nufilmuoti per prievartą ir tokia yra Baltarusijos režimo taktika jo kritikams spausti.

R. Pratasevičius šiuo metu taip pat laukia teismo. Iki tol jis lieka namų arešte.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)