JAV-ASEAN karinių jūrų pajėgų pratybos (AUMX) truks penkias dienas – jos prasidės Tailando Satahipo karinio jūrų laivyno pajėgų bazėje ir pasibaigs Singapūre.

Pratybos surengtos tuo metu, kai Vašingtonas atnaujina savo įsitraukimą ir veiksmus teritorijoje aplink Pietų Kinijos jūrą, o tarp Pietryčių Azijos šalių ir Pekino dėl teritorinių pretenzijų į šiuos vandenis tvyro didelė įtampa.

Pratyboms vadovaus JAV karinis laivynas ir karališkasis Tailando karinis laivynas, jos nusidrieks iki pat „tarptautinių vandenų Pietryčių Azijoje – Tailando įlankos ir Pietų Kinijos jūros“, o tada bus baigtos Singapūre, rašoma JAV ambasados Bankoke pareiškime.

AUMX pratybos „atneš daugiau jūrų saugumo – sustiprins ASEAN regioninį bloką, jūrinį abiejų pusių bendradarbiavimą ir praturtins bendrą tikėjimą laisvu ir atviru judėjimu Indijos ir Ramiojo vandenynų teritorijose“, – teigė JAV karinių jūrų pajėgų saugumo bendradarbiavimą Pietryčių Azijoje prižiūrintis admirolas Joey'us Tynchas.

Šios bendros karinės pratybos jau susilaukė kritikos dėl to, kad prie jų prisijungė ir Mianmaro karinis laivynas – nors Vašingtonas aukščiausiems Mianmaro karinių pajėgų vadovams yra paskyręs sankcijų dėl rohinjų krizės, šį kartą buvo žengtas neįprastas šios valstybės prijungimo žingsnis.

Pratybų metu visos dešimt Pietryčių Azijos regioninio bloko šalių mokysis sulaikyti ir apieškoti laivus.
Tuo tarpu Kinijos tyrėjų laivas ir toliau plaukioja toje Pietų Kinijos jūros dalyje, kur, teigiama, esama Vietnamo teritorinių vandenų. Tai praėjusią savaitę Pentagoną paskatino apkaltinti Pekiną, esą jis siekia „pažeisti taisyklėmis įtvirtintą ir visoje Indijos ir Ramiojo vandenyno teritorijoje galiojančią tarptautinę tvarką“.

Kinija kėsinasi į didžiąją dalį Pietų Kinijos jūros, kur driekiasi pagrindiniai pasaulio prekybos keliai – šalis tai daro, remdamasi vadinamąja devynių brūkšnių linija, esą istoriškai pateisinančia jos veiksmus šiuose vandenyse. Praėjusį mėnesį Tailande apsilankęs JAV valstybės sekretorius Mike‘as Pompeo Pietryčių Azijos šalis paragino neleisti Pietų Kinijos jūroje išvešėti Kinijos „prievartai“.