Pasak Norvegijoje įsikūrusios organizacijos, J. M. Amini advokatas Mohammedas Salehas Nikbakhtas Europos Parlamento skiriamą apdovanojimą Irane norėjo perduoti jaunos kurdės šeimai. Po atvykimo jis esą buvo sulaikytas Teherano oro uoste ir apklaustas. Buvo paimtas jo pasas, mobilusis telefonas ir J. M. Amini skirtas apdovanojimas. Ši „Hengaw“ informacija kol kas oficialiai nepatvirtinta.

J. M. Amini ir laisvės judėjimas „Moteris, gyvybė, laisvė“ gruodžio viduryje buvo apdovanoti Sacharovo premija. Irano institucijos neleido mirusiosios šeimai atsiimti premijos. Šeimai buvo uždrausta išvykti iš Irano, nors ji ir turėjo galiojančią vizą, pareiškė šeimos advokatė.

M. Amini mirė 2022 metų rugsėjo 16 dieną, būdama 22 metų amžiaus, kai buvo laikoma Irano dorovės policijos areštinėje dėl tariamo griežto Islamo Respublikos moterų aprangos kodo pažeidimo. Merginos mirtis sukėlė didžiausius protestus Islamo Respublikoje per dešimtmečius.

Sacharovo premija jau 35 metus skiriama asmenybėms ar organizacijoms, kovojančioms už žmogaus teises ir nuomonės laisvę. Jos piniginė išraiška yra 50 000 eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją