Tyrimas, apie kurį pirmiausia pranešė laikraštis „Parisien“, pradėtas, kai gegužę kovos su korupcija grupė „Transparency International“ pateikė teisinį skundą prieš oligarchus Prancūzijoje. Po Kremliaus vasarį pradėtos invazijos į Ukrainą Prancūzija įšaldė milijardų eurų vertės rusams priklausantį turtą, įskaitant prabangias jachtas, slidinėjimo namelius ir kitą nuosavybę. Šalies Viduržemio jūros pakrantė, aukščiausios klasės slidinėjimo kurortai ir Paryžiaus nekilnojamojo turto rinka jau seniai buvo rusų pamėgtos investicijų ir laisvalaikio kryptys.

„Sankcijų režimo Rusijai užmojai ir pirmieji turto areštai susiduria su sunkumais identifikuojant turtą, priklausantį asmenims, kuriems taikomos sankcijos“, – sakoma praėjusį mėnesį paskelbtame „Transparency International France“ pranešime. „Prancūzijoje, kaip ir kitur, oligarchams ir kitiems Rusijos režimui artimiems asmenims priklausančio turto medžioklė pateko į aklavietę“, – pridūrė ji, pateikdama savo ieškinį.

Prancūzijos vyriausybė pareiškė, kad susiduria su rimtais sunkumais nustatant ir areštuojant turtą, kuris dažnai priklauso fiktyvioms užsienio kompanijoms. „Transparency International“ pranešė „sudariusi kelių oligarchų ir Rusijos režimui artimų asmenų nekilnojamojo turto Prancūzijoje inventorių“. Ji teigė turinti įrodymų, kad už jį sumokėti pinigai gauti iš neteisėtų šaltinių.

Remiantis liepos 12 d. duomenimis, Europos Sąjungos (ES) šalys įšaldė 13,8 mlrd. eurų vertės turtą, susijusį su asmenimis iš Rusijos ir Baltarusijos. ES jau paskelbė šešis sankcijų paketus Rusijai, įskaitant beveik viso Rusijos naftos importo draudimą, jis buvo patvirtintas birželio pradžioje.

Prancūzų tyrimui vadovaus specializuoti tyrėjai iš Centrinio represijų prieš didelius finansinius nusikaltimus biuro, priklausančio Nacionalinei finansų prokuratūrai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją