Prancūzija „griežtai smerkia“ šeštadienį įvykdytas masines egzekucijas, įskaitant šiitų dvasininkui Nimrui al Nimrui įvykdytą mirties bausmę, rašoma Užsienio reikalų ministerijos paskelbtame pareiškime, kuriame regiono lyderiai raginami „padaryti viską, kad būtų išvengta tarpkonfesinės ir religinės įtampos augimo“.

Prancūzija pasisako prieš mirties bausmę „bet kur ir bet kokiomis aplinkybėmis“, pažymima pareiškime, kuriame išdėstytą poziciją atkartojo ir Berlynas.

„(Imamo) Nimro Baqro al Nimro egzekucija stiprina mūsų būgštavimus dėl augančios įtampos... regione“, – naujienų agentūrai AFP sakė Vokietijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai ir pridūrė, jog mirties bausmė esanti „nehumaniška bausmė, kuriai mes nepritariame jokiomis aplinkybėmis“.

Didžioji Britanija, paprastai besilaikanti atsargios pozicijos, nenorėdama pakenkti svarbiems prekybos ir investiciniams ryšiams su Saudo Arabija, taip pat pakartojo, jog nepritaria mirties bausmei, tačiau savo pareiškime konkrečiai apie Nimrui al Nimrui įvykdytą egzekuciją neužsiminė.

Jungtinė Karalystė nepritaria mirties bausmei nė vienoje valstybėje ir jokiomis aplinkybėmis“, – rašoma Užsienio reikalų ministerijos išplatintame pareiškime, kuriame pabrėžiama, kad užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas „reguliariai kelia žmogaus teisių klausimus per pokalbius su kolegomis iš susirūpinimą keliančių šalių, tarp jų Saudo Arabijos“.

Tuo tarpu kritikai paragino britų vyriausybės vadovą Davidas Cameroną tiesiogiai išdėstyti savo poziciją šiuo klausimu, o žmogaus teisių organizacija „Reprieve“ pažymėjo, kad Britanija „negali nekreipti dėmesio į tokius žiaurumus ir turi skubiai paraginti (Saudo Arabijos) karalystę keisti kursą“.