„Reikalingos nuodugnios diskusijos Europos lygmeniu“, kad būtų užtikrinta pusiausvyra tarp „atsakomybės“ ir „solidarumo“, sakoma Prancūzijos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrų bendrame pranešime. Diplomatijos vadovai pridūrė, kad „turėtų būti labiau atsižvelgta“ šalių jau dedamas pastangas priimti prieglobsčio ieškotojus.

Europos Komisija praeitą savaitę pasiūlė, kad 40 tūkst. migrantų iš Sirijos ir Eritrėjos, pasiekusių Italiją ir Graikiją, būtų paskirstyti kitose ES šalyse, o Vokietija ir Prancūzija turėtų priimti beveik 40 proc. tų atvykėlių.

Ministrų bendrame pranešime sakoma, kad jie pasiruošę nagrinėti Komisijos pasiūlymą, pagrįstą sąžiningu migrantų paskirstymu.

„Šis laikinas perkėlimo mechanizmas turėtų būti pagrįstas dviem vienodai svarbiais principais: atsakingumu ir solidarumu. Manome, kad pusiausvyra tarp šių dviejų principų dar nebuvo pasiekta Komisijos pateiktame pasiūlyme“, – nurodė jie.

Migrantus siūloma paskirstyti atsižvelgiant į daugelį veiksnių: nacionalinės ekonomikos produktą, gyventojų skaičių, nedarbo lygį ir kiekvienos šalies jau priimtų pabėgėlių skaičių.

Tačiau Paryžius ir Berlynas pareiškė: „Papildomas solidarumas įmanomas tik tuomet, jeigu šalys narės, kurios yra pirmasis (migrantų) patekimo taškas, ... imsis, su pagalba iš Europos biudžeto, visų įmanomų finansinių ir teisinių priemonių, kad sustiprintų išorinių sienų stebėjimą.“

Prancūzija ir Vokietija pasiūlė įkurti netoli migrantų atvykimo vietų centrus, kuriuose būtų nustatoma atvykėlių tapatybė, o vėliau nusprendžiama, kur juos išsiųsti.

„Dalis ieškančiųjų prieglobsčio, kuriems aiškiai reikalinga apsauga, bus perkelti į kitas šalis nares, naudojant sutartą perskirstymo santykį“, – sakoma abiejų šalių pasiūlyme.

Kriterijų neatitinkantys migrantai turėtų būti greitai grąžinti į šalis, iš kurių atvyko, arba perkelti kitur. Prancūzija ir Vokietija pridūrė, kad reikėtų užmegzti „geresnius kontaktus“ su tų atvykėlių kilmės šalimis, kad būtų lengviau juos grąžinti.

„Migrantų, nepatenkančių nei į vieną kategoriją, padėtis bus vertinama pagal bendrąsias prieglobsčio suteikimo procedūras pirmojoje patekimo (į ES) šalyje“, – sakoma šiame plane.

Be to, abi šalys paragino priimti „sprendimų, kad būtų apribotas antrinis migrantų judėjimas“, kuris kelia pavojų naštos pasidalijimo tarp Bendrijos valstybių idėjai.