Dabar turistai gali gėrėtis su tik senosios Prahos grožybėmis, bet ir susipažinti su šiuolaikinės Čekijos korupcijos schemomis bei pagrindiniais veikėjais.

„Jus sveikina korupcijos turo agentūra. Mes jums siūlome susipažinti su įdomiausiais korupcijos Bohemijoje atvejais. Korupcija Čekijoje veši, ir tai į naudą mūsų verslui“, – turistams sako gidė Marabel.

Nors dabartinės Čekijos valdžios šūkis – kova su korupcija.

„Niekas taip negriauna visuomenės pasitikėjimo valstybe kaip korupcija“, – teigia Čekijos ministras pirmininkas Petras Necas.

Bet ekskursija prasideda nuo valdžios – Prahos merijos, kurios iniciatyva įvesta universalių mokėjimo kortelių sistema išeikvojo 30 milijonų eurų. Nors žadėta, kad kortele bus galima mokėti už miesto transportą, muziejuose, parduotuvėse, restoranuose, bet kol kas su ja galima tik patekti į transportą, mokėti bibliotekose ir keliose mašinų stovėjimo aikštelėse.

Kita ekskursijos stotelė – Blankos tunelis, kuris, kai bus užbaigtas, bus ilgiausias tunelis Europoje. Tai brangiausias iki šiol statybų projektas Prahoje – statomas ketvirtus metus, bet jau dukart griuvo.

Korupcijos turo iniciatorius, kelionių agentūros vadovas, pabrėžia, kad ją rengiant siekta ne vien uždirbti, o kovoti su korupcija.

„Daug kalbame apie korupciją ir nieko nedarome. Visuomenė apimta, kaip sakė prezidentas Vaclavas Havelas, apatiškos nuotaikos, o mes norime, kad ši apatiška nuotaika virstų gera nuotaika, norime parodyti korupcijos atvejus iš komiškos pusės, kad žmonės geriau įsimintų“, – aiškina kelionių agentūros vadovas Petras Sourekas.

Vis daugiau žmonių nori ne tik dalyvauti korupcijos ekskursijose, bet ir išvysti permainų.

„Labai įdomu – aplink tiek daug korupcijos. Gerai, kad žmonės daugiau apie ją sužinos, tuomet viskas priklausys tik nuo mūsų“, – mano turistė Eva Richterova.

Tuo metu kelionių agentūra plečia maršrutą – ji ketina rengti vadinamąjį ornitologijos safarį, per kurį žmonės galės pamatyti prabangias vilas, kurias jų savininkai įsigijo iš įtartinų sandėrių.

Prieš savaitę Čekijos antikorupcinė policija pradėjo elektros tiekėjų nelegalių sandėrių tyrimą. Kai bus daugiau įrodymų, byla atsidurs korupcijos turo maršrute.