Paieškos ir gelbėjimo komandos su veido kaukėmis ir apsauginiais kostiumais toliau tęsė nelinksmas paieškas dar gyvų žmonių, kurie galbūt tebėra įstrigę purve paskendusioje sugriautų pastatų, sutraiškytų automobilių ir išvartytų medžių dykvietėje.

Traumuotiems gyventojams, kurių vien Dernoje 30 tūkst. liko be pastogės, labai reikia švaraus vandens, maisto, pastogės ir būtiniausių reikmenų, nes didėja choleros, diarėjos, dehidratacijos ir maisto trūkumo pavojus, perspėja JT agentūros.

„Šiame mieste nukentėjo kiekviena šeima“, – sakė vienas vietinis gyventojas. O saugumo pajėgų pareigūnas Seiras Mohammedas Seiras pasakojo apie trijų mėnesių mergaitę, kuri išgyveno tragediją: „Visa jos šeima žuvo, tik ji viena liko gyva“.

Skubios pagalbos komandos ir humanitarinės pagalbos kroviniai išsiųsti iš Prancūzijos, Irano, Maltos, Rusijos, Tuniso, Turkijos ir Jungtinių Arabų Emyratų, o iš daugelio kitų Europos ir arabų šalių pagalba dar bus siunčiama.

Kilus chaosui, tikrasis žuvusiųjų skaičius liko nežinomas – baiminamasi, kad į jūrą buvo nunešta nesuskaičiuojamai daug žmonių.

Rytinės šalies administracijos sveikatos apsaugos ministras Othmanas Abdeljalilas sakė, kad Dernoje, kur aikštėse ir gatvėse eilėmis buvo guldomi į antklodes ir maišus suvynioti kūnai, patvirtinta, jog žuvo 3 252 žmonės.

JT Humanitarinių reikalų koordinavimo biuras sekmadienį perspėjo, kad vien Dernoje gali būti iki 11 300 žuvusių žmonių, o dar 10 100 – dingę be žinios. Tačiau Libijos Raudonasis pusmėnulis, kurį citavo JT agentūra, anksčiau paneigė, kad žuvusiųjų skaičius viršija 10 000, ir paragino žiniasklaidą būti „atsargią ir tikslią“.

Didžiulis potvynis kilo, kai rugsėjo 10 dieną Libiją užklupo uraganinė Viduržemio jūros audra „Daniel“, kuri anksčiau sukėlė pražūtingus potvynius Graikijoje, Turkijoje ir Bulgarijoje.

Sparčiai kylantis vanduo Dernoje pralaužė dvi upės užtvankas ir vėlai vakare užtvindė per 100 tūkst. gyventojų turinčio miesto centrą, nuplaudamas ištisus gyvenamųjų namų kvartalus į Viduržemio jūrą.

JT ekspertai dėl didelio žuvusiųjų skaičiaus kaltino klimato veiksnius, nes regioną alino neįprastai karšta vasara, taip pat Libijos karo palikimą, dėl kurio sunyko šalies infrastruktūra, išankstinio perspėjimo ir reagavimo į ekstremalias situacijas sistemos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją