Ji apie tai prakalbo praėjus vos kelioms valandoms po sienos atidarymo.

Suomija savo sieną buvo uždariusi dėl migrantų antplūdžio, kurį Helsinkis laiko Rusijos rengiama hibridine ataka.

„Reiškinys atsinaujino ir mes uždarysime visą sieną“, – Suomijos parlamentui pareiškė M. Rantanen.

Antradienį Suomija nusprendė iš dalies sušvelninti sienos uždarymą, kuris galiojo nuo lapkričio pabaigos, siekdama įvertinti, ar jos sienoms vis dar daromas spaudimas. Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį buvo atidaryti du sienos perėjimo punktai. Suomijos pasieniečiai ketvirtadienį nurodė, kad nuo sienos atidarymo į šalį atvyko mažiausiai 40 prieglobsčio prašytojų.

Po migrantų antplūdžio lapkričio viduryje Suomija uždarė keturis iš aštuonių sienos su Rusija perėjimo punktų. Vėliau šalis nusprendė uždaryti beveik visus perėjimo punktus, išskyrus šiauriausią, tačiau lapkričio pabaigoje buvo uždarytas ir jis.

Suomija turi 1 340 km ilgio sieną su Rusija. Skaičiuojama, kad nuo rugpjūčio per Suomijos rytinę sieną be vizos atvyko beveik 1 000 migrantų. Lapkričio pabaigoje Suomijos premjeras Petteris Orpo pavadino antplūdį „organizuotų veiksmų“ rezultatu.

Rusija neigia tyčia siunčianti migrantus į Suomiją.

Suomijos ir Rusijos santykiai po Maskvos invazijos į Ukrainą pašlijo.

Balandį Suomija po dešimtmečius trukusio neutralumo prisijungė prie NATO. Maskva tai pavadino „išpuoliu prieš Rusijos saugumą“ ir pagrasino „atsakomosiomis priemonėmis“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)