Independent.co.uk pateikia tiesiog šauliu vadinamo specialiųjų pajėgų kario išsamų pasakojimą apie 2011 m. gegužę vykusį reidą Pakistano Abotabado mieste ir apie sunkų grįžimą į civilio gyvenimą po karinės misijos.

Jis pradėjo tarnybą JAV kariniame jūrų laivyne dešimtą dešimtmetį, būdamas 19 m., nuo to laiko su jūrų, oro ir sausumos komandomis dalyvavo šimtuose karinių misijų, nužudė apie 30 priešo karių. Kai šeštąjį būrį paskyrė vykdyti O. bin Ladeno paieškos misiją, jis pasiprašė paimamas į jį.

Per operaciją būrys išsisklaidė apieškoti kambarių. Šaulys užlipęs į paskutinį aukštą atsidūrė priešais O. bin Ladeną. „Pro duris įbėgau paskui jį į kambarį. <...> Dešinėje matėsi ginklas – trumpas „Kalašnikov“ automatinis šautuvas, kuriuo jis garsėjo“, – pasakojo karys žurnalui „Esquire“.

Anot jo, O. bin Ladenas žengė ginklo link. „Jis tuoj paims ginklą, jis pavojingas. Tą sekundę du kartus šoviau jam į viršugalvį. Jis jau krito, kai iššoviau antrą kartą. Susmuko ant grindų prie lovos, aš dar kartą į jį šoviau. Į tą pačią vietą. Nušoviau. Nebejudėjo. Iškištas liežuvis. Stebėjau, kaip iškvepia paskutinį orą, tai buvo tik refleksas. Pamenu tada pagalvojau: „Ar tai geriausia, ką esu padaręs, ar blogiausia?“

Dar prieš reidą į Abotabadą CŽV analitikė, aptikusi „Al Qaedos“ vadeivos slėptuvę, paklausė šaulio, kodėl jis atrodo toks ramus. „Atsakiau jai: „Kas vakarą tai darome – einame į namą, supi......me žmones ir išeiname.“ Vėliau jis padovanojo tai moteriai ginklo, kuriuo nušovė O. bin Ladeną, dėtuvę.

Šaulys išėjo iš tarnybos kariniame jūrų laivyne 2012 m. rugsėjį po 16-os tarnybos specialiose pajėgose metų. Po daugybės misijų turi sveikatos sutrikimų. Jis išėjo iš karinės tarnybos, nes pabijojo, jog nepamatys, kaip auga jo vaikai. „Kai nustojau jausti adrenalino antplūdžius per šaudynes, supratau, kad laikas pasitraukti“, – pasakojo jis.

Jei būtų ištarnavęs 20 metų, būtų gavęs pensiją. Kadangi anksčiau pasitraukė iš tarnybos, neteko metinės 60 000 dolerių (154,9 tūkst. Lt) algos, sveikatos draudimo sau ir artimiesiems. Dabar jis kas mėnesį moka po 500 dolerių (1,3 tūkst. Lt) už privatų draudimą.
JAV „Urban Institute“ duomenimis, kas dešimtas karo veteranas neturi sveikatos draudimo, o išėję į poilsį neturi jokių privilegijų.