Visa tai atrodė tokia gera idėja. Antrinių žaliavų perdirbimo magnatas Chen Guangbiao (Čen Guangbiao) praėjusią savaitę į JAV laikraščius įdėjo reklamas, kuriose žadėjo puikų maistą restorane „Boathouse“ Centriniame parke ir po 300 dolerių kiekvienam.

Svečiai buvo atvežti autobusais, susodinti prie stalų. Kostiumuoti padavėjai su peteliškėmis jiems patiekė tuno, jautienos filė ir sezoninių uogų, tačiau žmonės pasipiktino negavę pinigų.

Magnatui deserto metu kalbant kinų žurnalistų pulkui, vienas svečias pradėjo šaukti.

„Nemeluokit žmonėms! – AFP sakė Ernestas St Pierre'as. – Mes atėjome čia 300 dolerių, bet dabar jis kitaip uždainavo“.

Chen Guangbiao per vertėją paskelbė, kad vyksta į Niujorko prieglaudą „New York City Rescue Mission“, kuri padėjo organizuoti pietus, ir pakvietė svečius prisidėti prie jo tenai.

„Šis individas, kuris yra nepadoriai turtingas, įdėjo tai į laikraštį“, – sakė E.St Pierre'as, buvęs JAV karinio jūrų laivyno medikas.

Vietnamo karo veteranas Harry Brooksas reporteriams sakė, kad bus „labai prislėgtas“, jei negaus tų pinigų, nors maistas jam „labai patikęs“.

„Galėčiau panaudoti 300 dolerių“, – sakė jis. „Vienas dalykas – drabužiams“, – pridūrė jis, rodydamas į savo nudėvėtas drapanas, kai jo buvo paklausta, kaip jis juos išleistų.

Ne visi svečiai buvo nepatenkinti. Daugelis jų sakė, jog jiems patiko maistas, jog įspūdžiai buvo „nuostabūs“ ir jog juos sujaudino tai, kad kažkas atskrido net iš Kinijos norėdamas padėti.

Apgavystė

Tačiau išlydint žmones lauk prie autobusų, skundų daugėjo.

34 metų Quinas Shabazzas sakė pasijutęs taip, tarsi benamiais buvo pasinaudota, ir pavadino šiuos pietus, kuriuos stebėjo daugybė kamerų ir reporterių, „dideliu viešųjų ryšių triuku“.

42 metų Alas Johnsonas sakė, kad dėjo viltis į tuos pinigus tikėdamasis susitvarkyti gyvenimą ir grįžti pas šeimą į Teksasą.

„Tai turėjo pakeisti mano gyvenimą, – sakė jis. – Apgavystė. Tai apgavystė iš didžiosios „A“. Jaučiuosi išnaudotas papozavimui nuotraukoms“.

„New York City Rescue Mission“ vykdomasis direktorius Craigas Mayesas liko aiškinti, kad jokios neteisybės nėra.

„Aš tikrai atsiprašau. Tai buvo neteisingai nušviesta laikraštyje“, – sakė jis.

Prieglaudos viešųjų ryšių direktorė Michelle Tolson antradienį sakė, kad jokie pinigai žmonėms nebus dalijami ir kad prireikė pusantro mėnesio derybų, kol Chen Guangbiao buvo įtikintas vietoje to paaukoti 90 tūkst. dolerių organizacijai.

Tie pinigai iškart atsidurs tarp prieglaudos metinių 5 mln. dolerių išlaidų žmonėms pamaitinti ir apnakvindinti, sakė ji.

Prieglauda aprūpina žmones karštu maistu, dušu, saugia nakvyne, drabužiais ir teikia pagalbą sprendžiant jų problemas.

Chen Guangbiao, kuris garsėja viešųjų ryšių akcijomis ir kurio turtas vertinamas maždaug 825 mln. dolerių, restorane savo svečiams traukė 1985 metų dainą „We Are the World“.

Šis akiniuotas verslininkas šypsodamasis sakė, kad nori kažką grąžinti po to, kai turtingi amerikiečiai prisidėjo prie pagalbos teikimo po nelaimių Kinijoje.

„Tikiuosi, kad tikrai parodysiu kelią ir paskatinsiu kitus padėti galinčius žmones“, – sakė jis.

Bet kinų interneto vartotojai reagavo pašaipiai.

Anksčiau Chen Guangbiao užterštose Pekino gatvėse pardavinėjo skardines su esą švariu oru ir sakė, kad nori nusipirkti laikraštį „The New York Times“.

„Jis daro gėdą, ir dabar tai įrodė užsienyje“, – rašė vienas į „Twiiter“ panašaus tinklo „Sina Weibo“ vartotojas, kuris pridūrė: „Ar mirtumėt, jei nustotumėt dumti akis? Centrine vyriausybe, prašom skubiai jį sugrąžinti ir uždaryti beprotnamyje“.

Kitas vartotojas klausė: „Kokia Chen Guangbiao biografija? Jis kaip klounas ... Ar kas nors galėtų ištirti, iš kur ateina jo pinigai?“

Benamiams padedanti nepelno organizacija „Coalition for the Homeless“ nurodo, kad Niujorko prieglaudose glaudžiasi maždaug 60 tūkst. benamių – vyrų, moterų ir vaikų, o dar tūkstančiai miega tiesiog gatvėse ar panašiose vietose.

Benamių niujorkiečių skaičius nuo 2002 metų padaugėjo 75-iais proc., o pastaraisiais metais jų skaičius buvo didžiausias nuo pat 4-ojo dešimtmečio „didžiosios depresijos“ laikų, nurodo organizacija.