Praėjus savaitei po regioną užklupusių didžiausių potvynių pastarojo meto istorijoje, Vokietijoje pražudžiusių mažiausiai 170 žmonių, o Europoje – iš viso 201, dešiniųjų ir kairiųjų sparnų „didžioji koalicijos“ vyriausybė išskyrė apie 400 mln. eurų neatidėliotinai pagalbai.

Pusę šios sumos parūpins Europos didžiausios ekonomikos federalinė vyriausybė, o likusią dalį – šalies 16 regionų valdžios institucijos, pranešė finansų ministras Olafas Scholzas.

„Pasirūpinsime, kad gyvenimas galėtų tęstis“, – žurnalistams pareiškė O. Scholzas.

Anot jo, artimiausiais mėnesiais bus parengta „milijardinė atstatymo programa, siekiant likviduoti naikinimo padarinius ir atkurti infrastruktūrą“, tokią kaip keliai, tiltai ir geležinkeliai.

„Viską atstatysime – verslą, gamyklas, pastatus“, – patikino ministras.

A. Merkel antradienį lankydamasi labai nukentėjusiame viduramžių miestelyje Bad Miunstereifelyje pažadėjo, kad Berlynas pagalbą teiks ir trumpuoju, ir ilguoju laikotarpiu.

„Tai buvo potvynis, pranokęs mūsų vaizduotę, sprendžiant pagal jo sukeltą nuniokojimą“, – žurnalistams sakė A. Merkel, apsilankiusi Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje esančioje 17 tūkst. gyventojų bendruomenėje, kurios patirtą žalą dienraštis „Bild“ pavadino „apokalipsine“.

Pasak kanclerės, jos vyriausybė darys viską, ką tik gali, „kad pinigai greitai pasiektų žmones“.

„Tikiuosi, kad tai bus dienų klausimas“, – sakė ji ir pridūrė susitikusi su vietos nukentėjusiais, „nebeturinčiais nieko, išskyrus vilkimus drabužius“.

Tuo metu Belgijoje smarkiai paveiktos Valonijos vyriausybė pažadėjo atstatymo darbams iš viso išskirti iki 2 mlrd. eurų, potvynių padarytą žalą įvertinusi kaip „beprecedentę“.

Ilgas atstatymas

A. Merkel per jos vizitą lydėjo Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės premjeras Arminas Laschetas – Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) vadovas, laikomas favoritu tapti naujuoju kancleriu po rugsėjo 26 dieną vyksiančių visuotinių rinkimų.

A. Laschetas paragino, kad paramos lėšos nukentėjusiuosius pasiektų „nebiurokratiškai ir kaip įmanoma greičiau“, taip patį įsipareigojo prie Berlyno finansinės pagalbos pridėti tokią pačią sumą iš savo regiono biudžeto.

Jis perspėjo, kad atstatymas gali užtrukti „kelis mėnesius, o gal net metus“.

O. Scholzas, socialdemokratų kandidatas į kanclerius, pažymėjo, kad Vokietijai teks ruoštis vis dažnesnėms gaivalinėms nelaimėms, sukeliamoms klimato kaitos.

Jau patvirtinta, kad per potvynius Reino krašto-Pfalco žemėje žuvo 121 žmogus; iš jų mažiausiai 48 neteko gyvybių Šiaurės Reine-Vestfalijoje, o dar vienas – Bavarijoje.

Belgijoje žuvo mažiausiai 31 žmogus, o dar 53 asmenų tebeieškoma. Vėliau smarkios liūtys sukėlė sumaištį pietų Vokietijoje ir keliose kaimyninėse šalyse.

„Tebeieškome dingusiųjų, valydami kelius ir pumpuodami vandenį iš rūsių“, – žiniasklaidos grupei „Redaktionsnetzwerk Deutschland“ sakė Vokietijos civilinės saugos agentūros THW viceprezidentė Sabine Lackner.

„Tačiau, deja, dabar labai tikėtina, kad galėsime tik rasti kūnus, o ne išgelbėti žmones“, – pridūrė ji.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)