Priešingai centro kairės sėkmės nykimo tendencijai kitur Europoje, Portugalijos socialistus remia 37 proc. rinkėjų, rodo apklausos. Jų pagrindinių varžovų socialdemokratų (PSD) populiarumas yra 30 proc., bet atotrūkis tarp šių partijų per pastaruosius tris mėnesius sumažėjo perpus.

Jei apklausų rezultatai bus pakartoti prie balsadėžių, socialistai neturės daugumos parlamente, todėl indų kilmės buvusiam Lisabonos merui A. Costai vėl reikės mažiausiai vienos kitos partijos paramos, kad galėtų valdyti.

„Socialistų partijos absoliuti dauguma atrodo mažai tikėtina“, – naujienų agentūrai AFP sakė Lisabonos universiteto politologijos profesorius Antonio Costa Pinto.

Po praėjusių visuotinių rinkimų 2015 metais, kai PSD ir mažesnės konservatyvios CDS-PP aljansas gavo daugiausiai vietų, bet negavo daugumos, A. Costa įtikino dvi mažas griežtos kairės partijas – komunistus ir Kairės bloką – paremti socialistų mažumos vyriausybę.

Portugalijoje, kuriai skaudžiai smogė euro zonos skolų krizė, pernai baigėsi trejus metus trukęs 78 mlrd. eurų Europos Sąjungos ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) finansinės pagalbos periodas, kuriuo šalis turėjo taikyti itin nepopuliarias išlaidų mažinimo priemones, vykdyti ekonomines reformas ir privatizaciją.

A. Costos vyriausybė greit atšaukė kai kurias pirmtakių įvestas taupymo priemones, pavyzdžiui, valstybinio sektoriaus algų ir pensijų apkarpymus, nors Europoje vykstančiu ekonominiu atsigavimu naudojosi tam, kad toliau tvarkytų šalies finansus.

„Užverstas taupymo puslapis“

Portugalijos ekonomikos augimas 2017 metais buvo 3,5 proc., o 2018 metais – 2,4 procento. Tai didžiausias augimas nuo 2000-ųjų. Tuo metu nedarbas sumažėjo daugiau kaip perpus, iki 6,4 proc. liepos mėnesį – kaip ir prieš krizę.

Vyriausybė siekia, kad biudžeto deficitas šiais metais būtų 0,2 proc. BVP – mažiausias nuo Portugalijos grįžimo prie demokratijos 1974 metais. Ateičiai vyriausybė planuoja perteklinį biudžetą.

Tai buvo pasiekta nepaisant A. Costos kritikų prognozių, kad jo aljansas su radikaliomis kairės partijomis nuves prie biudžeto problemų ir atgrasys investuotojus, pakenkdamas ekonominiam atsigavimui ir priversdamas Portugaliją dar kartą pažeisti griežtus biudžeto deficito limitus, nustatytus eurą naudojančioms šalims.

„Po ketverių metų galime pasakyti: jie visi klydo! Mes vis dar euro zonoje ir užvertėme taupymo puslapį“, – antradienį sakė premjeras per kampanijos mitingą centriniame Aveiro mieste.

Pasak Lisabonos universiteto politologės Marinos Costos Lobo, kairieji „pademonstravo galintys valdyti euro zonoje, kuri yra labai reikli kalbant apie biudžetus“.

Lems gyvūnų teisių partija?

Kadangi dešinieji prarado savo tradicinį argumentą, kad būtent jie geriausiai apsaugo sveikus valstybės finansus, PSD lyderis Rui Rio (Rui Riju) dabar įrodinėja, kad A. Costos įvesti mokesčiai deficitui sumažinti riboja ekonomikos augimą, o netinkamos valstybės investicijos kenkia viešosioms paslaugoms.

A. Costos sąjungininkai kairieji tuo tarpu ragino per rinkimus tvirtai palaikyti socialistus, kad jie nenuslystų centro link.

Premjeras yra perspėjęs, kad jei po rinkimų Socialistų partija liktų silpna, o Kairės blokas sustiprėtų, valdyti būtų neįmanoma.

Jis atkreipia dėmesį į kaimyninę Ispaniją, kurioje kitą mėnesį rengiami pakartotiniai rinkimai, nes socialistų premjerui Pedro Sanchezui po balandžio balsavimo nepavyko užsitikrinti mažesnės radikalios kairės partijos „Podemos“ paramos ir suformuoti vyriausybės.

Šie rinkimai galėtų padovanoti A. Costai – be Kairės bloko ir komunistų – dar vieną potencialią vyriausybės sąjungininkę, nes apklausos rodo, kad nauja gyvūnų teisių gynimo partija PAN galėtų gauti 3 proc. balsų.

„Antonio Costai yra atsivėrusios kelerios durys [į valdžią]", – sakė M. Costa Lobo.