L. Montenegro dešiniųjų aljansas AD rinkimuose gavo daugiausiai balsų ir nežymiai aplenkė aštuonerius metus valdžioje buvusius socialistus, tačiau parlamentinės daugumos neiškovojo. Suskaičiavus beveik visus balsus, taip pat iš užsienio, konservatoriams atiteko tik maždaug trečdalis parlamento mandatų iš 230.

Didžiuoju rinkimų nugalėtoju laikomas André Ventura iš dešiniosios populistinės partijos „Chega“, kuri daugiau nei keturiskart padidino savo mandatų skaičių – iki 50. Kadangi L. Montenegro ne kartą išvadino „Chega“ ksenofobiška ir rasistine partija ir nesutiko eiti į koaliciją su populistais, valdyti jam veikiausiai bus labai sunku. Priimant įstatymus jo vyriausybei reikės „Chega“ arba kairiosios stovyklos paramos.

Paskirtas premjeru, L. Montenegro dabar turės parlamentui pristatyti savo vyriausybės programą. Jei programa nesulauks daugumos pritarimo, vėl reikės naujų rinkimų. Ypač sudėtinga bus, kai parlamentui bus pateiktas biudžeto projektas. „Plati koalicija“ tarp konservatorių ir socialistų Portugalijoje laikoma neįmanoma. Panašiai kaip kaimyninėje Ispanijoje, abi pagrindines partijas skiria faktiškai neįveikiami nesutarimai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją