Pamaldos vyks Težu parke Portugalijos sostinės pakraštyje, kur šeštadienio vakarą 1,5 mln. maldininkų dalyvavo pontifiko surengtoje vigilijoje.

Daugelis jų nakvojo parke, kuris šiai progai buvo įrengtas buvusio sąvartyno vietoje, kad galėtų dalyvauti mišiose, kurios prasidės 9.00 val. ryto (8.00 val. Grinvičo laiku).

Nerimą kelia oras, nes tikimasi, kad temperatūra pakils iki 41 laipsnio Celsijaus. Portugalijos valstybinė meteorologijos agentūra dėl karščio sekmadienį Lisabonoje paskelbė raudonąjį (aukščiausio lygio) pavojų.

Kadangi parke mažai pavėsio, maldininkai, dalyvavę šeštadienio vigilijoje, nuo saulės gynėsi skėčiais arba laikinomis palapinėmis iš paklodžių.

86-erių metų popiežius vigilijos dalyvius ragino „pakilti“, kai gyvenime patiria nesėkmę. „Tie, kurie lieka ant žemės, atsitraukia nuo gyvenimo, praranda viltis ir svajones“, – pridūrė jis.

Popiežiui kalbant danguje virš scenos dronai suformavo žodžius „kelkitės“ ir „sekite paskui mane“.

Kilusio iš Argentinos popiežiaus sveikata vis labiau silpsta, dabar jis naudojasi neįgaliojo vežimėliu arba lazda, kad galėtų judėti. Tai pirmoji jo kelionė į užsienį po to, kai birželį po išvaržos operacijos devynias naktis praleido ligoninėje.

„Randa laiko viskam“

Trečiadienį Pranciškus atvyko į Portugaliją, kur vyksta Pasaulio jaunimo dienos – šešias dienas trunkantis tarptautinis katalikiškas festivalis su kultūriniais ir religiniais renginiais.

Popiežius bando sutelkti jaunuosius katalikus tuo metu, kai dėl sekuliarizmo ir kunigų pedofilijos skandalų Europos bažnyčios vis labiau tuštėja.

Pirmąją viešnagės Portugalijoje dieną Šventojo Sosto diplomatinėje atstovybėje Lisabonoje popiežius susitiko su 13 dvasininkų išnaudojimo aukų. „Susitikimas vyko intensyvaus įsiklausymo atmosferoje ir truko daugiau nei valandą“, – sakoma Vatikano trumpame pareiškime, paskelbtame po susitikimo.

Jis taip pat susitiko su 15 jaunuolių delegacija iš karo nualintos Ukrainos, aplankė bendruomenės centrą skurdžiame Lisabonos Serafinos rajone ir meldėsi Fatimos šventovėje į šiaurę nuo Portugalijos sostinės.

„Popiežius randa laiko viskam“, – šios savaitės pradžioje žiniasklaidai sakė Portugalijos prezidentas Marcelo Rebelo de Sousa, konservatyvus praktikuojantis katalikas.

Pranciškus buvo entuziastingai sutinkamas per visą savo vizitą šalyje, kurioje daugumą sudaro katalikai, o gatvėse rikiavosi sveikintojai, norintys pamatyti jį važiuojantį pro šalį.

Pasaulio jaunimo dienos, kurias 1986 metais įsteigė popiežius Jonas Paulius II, yra didžiausias katalikų susirinkimas pasaulyje, jame vyksta įvairūs renginiai, įskaitant koncertus ir maldos sesijas.

Šis renginys, iš pradžių numatytas 2022 metų rugpjūtį, bet atidėtas dėl pandemijos, bus ketvirtasis, kuriame dalyvavo Pranciškus – po 2013-ųjų Rio de Žaneire, 2016-ųjų Krokuvoje ir 2019-ųjų Panamoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)