Laiške tikintiesiems argentinietis pontifikas nurodė, kad santuoka galės būti paskelbta negaliojančia, pritarus vienam Bažnyčios tribunolui, o ne dviem, kaip yra dabar.

Supaprastinta procedūra bus taikoma tomis aplinkybėmis, kai santuokos nutraukimo priežastys yra akivaizdžios, ir bus nemokama, sakoma laiške.

Naujoji supaprastinta procedūra, vadovaujama vyskupo, galės būti taikoma, kai abu sutuoktiniai prašo panaikinti jų santuoką arba tam nesipriešina. Ji taip pat gali būti naudojama, kai pateikiama kitų įrodymų, dėl kurių ilgesnis tyrimas tampa nebūtinas.

Naujajame plane rekomenduojama, kad toks procesas truktų ne ilgiau negu 45 dienas.

Katalikai, kurie nori vėl susituokti bažnyčioje, privalo užsitikrinti, kad ankstesnė jų santuoka būtų anuliuota, jeigu partneris tebėra gyvas. Tačiau Bažnyčia buvo kritikuojama, kad šis procesas yra pernelyg painus, brangus ir neprieinamas daugeliui katalikų, ypač neturtingose šalyse, kurių vyskupijos neturi santuokos tribunolų.

Pagal kitą reformą bus atsisakyta apeliacijos, kuri automatiškai pateikiama priėmus pirmąjį sprendimą santuoką paskelbti negaliojančia. Galimybė teikti apeliacija išliks, bet ji nebebus automatinė. Šis supaprastinimas jau daug metų galioja Jungtinėse Valstijose.

Pranciškus taip pat pareikalavo, kad būtų atsisakyta mokesčio už šią procedūrą, išskyrus „teisingą“ užmokestį tribunolo darbuotojams.

Katalikai jai seniai skųsdavosi, kad santuokos atšaukimas gali užtrukti ne vienerius metus arba yra visiškai neprieinamas. To proceso kaina kai kada siekia šimtus arba tūkstančius dolerių.

Savo dokumente Pranciškus tvirtina, kad santuoka išlieka neišardoma sąjunga ir kad naująja tvarka nesiekiama skatinti santuokų nutraukimo. Pontifikas pabrėžė, kad reforma turi paspartinti ir supaprastinti šį procesą tais atvejais, kai tikintiesiems turi būti užtikrintas teisingumas.

Bendrasis reformos tikslas yra „mūsų sielų išganymas“, pridūrė Pranciškus.