„Prašau Dievo atleidimo už apgailėtiną šių Katalikų Bažnyčios narių elgesį“, – sakė jis čiabuvių delegacijoms Vatikane, pridurdamas, kad tai sukėlė jam „skausmą ir gėdą“.

Kanadoje vyksta daugybė tyrimų dėl buvusių internatinių mokyklų, aptikus šalia jų masinių nepažymėtų kapaviečių, kuriose, kaip manoma, palaidota daugiau kaip 4 000 dingusiais laikytų vaikų.

Pranciškus sakė, kad per šią savaitę vykusius susitikimus su išgyvenusiais pirmųjų tautų, metisų ir inuitų grupių atstovais išgirdo „pasakojimus apie kančias, nepriteklių, diskriminacinį elgesį ir įvairias prievartos formas“.

„Prisidedu prie Kanados vyskupų ir prašau jūsų atleidimo“, – sakė jis.

85 metų popiežius sakė, kad „tikisi“ nuvykti į Kanadą per šioje šalyje švenčiamą šventosios Onos šventę liepos 26 dieną.

Apie 150 tūkst. pirmųjų tautų, metisų ir inuitų vaikų nuo 19 a. pabaigos iki 20 a. dešimtojo dešimtmečio buvo verčiami mokytis 139 internatinėse mokyklose visoje Kanadoje. Šios mokyklos buvo vyriausybės vykdomos priverstinės asimiliacijos politikos dalis.

Mėnesius ar metus jie praleisdavo atskirti nuo savo šeimų, verčiami pamiršti savo kalbą ir kultūrą, daugelį jų fiziškai ir seksualiai išnaudojo mokyklų vadovai ir mokytojai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją