"Šį tūkstantmetį jau drebino karai, daugelyje pasaulio vietų palikdami kraujo pėdsakus", - sakė jis dešimtims tūkstančių tikinčiųjų. Šie teiginiai dar labiau pakurstė spėliones, kad popiežiui šiais metais bus skirta Nobelio taikos premija. Jos laureatas bus paskelbtas spalio 10-ąją.

83 metų Katalikų Bažnyčios vadovas, kuris dėl Parkinsono ligos negali vaikščioti ir sėdi vežimėlyje, Pompėjoje atrodė pailsėjęs. Jis tvirtu balsu skaitė ketvirčio valandos trukmės kalbą, jo balsas buvo aiškiai suprantamas. "Ačiū Pompėja! Melskitės už mane šiandien ir visada", - sakė jis džiūgaujančiai žmonių miniai prieš ją palaimindamas.

Rugsėjį viešėdamas Slovakijoje, Jonas Paulius II pats negalėjo perskaityti kelių kalbų. Po to jis dėl žarnyno problemų buvo priverstas atšaukti savo visuotinę audienciją Vatikane. Aukšti dvasininkai pastaruoju metu reiškė savo susirūpinimą dėl popiežiaus sveikatos būklės. Vienos kardinolas Kristofas Šionbornas (Christoph Schoenborn) pirmą kartą atvirai prabilo apie artėjančią Šv. Tėvo mirtį.

Savo kreipimesi Pompėjoje popiežius ragino visus krikščionis "bendradarbiauti su geros valios žmonėmis ir būti taikos kūrėjais bei liudytojais". Kartu su tikinčiaisiais Jonas Paulius II Vezuvijaus papėdėje kalbėjo rožančių.

Aplankydamas "Rožinio Madoną", šventą Pompėjos vietą, popiežius norėjo parodyti savo didelę pagarbą Marijai. Jonas Paulius II ne kartą yra pareiškęs, kad Marija apsaugojo jį nuo mirties, kai į jį buvo pasikėsinta Šv. Petro aikštėje Romoje 1981 metų gegužės 13-ąją. Tada Katalikų Bažnyčios vadovas buvo pavojingai sužeistas į pilvą.

Tai buvo paskutinioji popiežiaus kelionė iš Romos šiais metais. Į per 200 kilometrų nutolusią Pompėją jis buvo nuskraidintas sraigtasparniu. Tikinčiųjų džiaugsmui, iki bazilikos aikštės jis buvo vežamas atviru automobiliu. Tai buvo 143-ioji popiežiaus kelionė Italijoje. Be to, jis jau 102 kartus lankėsi užsienyje.

Po kelių dienų Romoje prasidės iškilmės, skirtos popiežiaus pontifikato 25-osioms metinėms paminėti. Tada spalio 16 dieną į Italijos sostinę laukiama atvykstant šimtų tūkstančių piligrimų. Spalio 19-ąją Jonas Paulius II palaimintąja paskelbs Motiną Teresę. Dar po dviejų dienų jis įvesdins į Kardinolų kolegiją naujus kardinolus.

Krokuvos kardinolas Karolis Voityla (Karol Wojtyla) Katalikų Bažnyčios vadovu buvo paskirtas 1978 metų spalio 16-ąją.