Tylos įžadai

Prieš užsidarydami Siksto koplyčioje balsavimo teisę turintys kardinolai davė tylėjimo ir ištikimybės Bažnyčiai įžadus. Kardinolai prisiekė visiškoje paslaptyje laikyti visa, kas bus pasakyta ir padaryta svarstymo ir balsavimo proceso metu, be to, negalės naudotis jokiomis ryšio ar informavimo priemonėmis, o pati konklava yra apsaugota nuo bet kokių pasiklausymo prietaisų.

Iš konklavos jie galės išeiti tik tada, kai dviejų trečdalių balsų dauguma išrinks naują 1,1 milijardą tikinčiųjų vienijančios Bažnyčios vadovą. Jeigu konklava patektų į aklavietę ir išeities iš jos nebūtų rasta maždaug 10 dienų, pontifikui išrinkti pakaktų paprastos daugumos.

Balsuodami kardinolai savo pasirinkto kandidato vardą užrašys ant stačiakampio popieriaus lapelio, dažniausiai - po žodžių "Eligo in Summum Pontificem" ("Aukščiausiuoju pontifiku renku").

Kai popiežius bus išrinktas, iš Siksto koplyčios kamino pasirodys balti dūmai ir pradės skambėti Šv.Petro bazilikos varpai. Iki to laiko iš šio kamino du kartus per dieną, kai po balsavimų bus deginami balsalapiai, kils juodi dūmai, rodysiantys, kad rinkimai baigėsi be rezultatų.

Vatikanas paskelbė, kad maldininkai juodus dūmus, kylančius iš Siksto koplyčios deginant nerezultatyvaus balsavimo biuletenius, matys kasdien vidurdienį ir 19 val. vietos laiku.

Kai tik kardinolai išrinks popiežių, deginant balsavimo biuletenius bus pridėta tam tikros medžiagos, dėl kurios dūmai bus balti, ir po maždaug 45 minučių iš Šv.Petro bazilikos viduriniojo balkono su džiaugsminga žinia į pasaulio katalikus kreipsis 78 metų Čilės prelatas Jorge Medina Estevezas.

Ši užduotis jam patikėta dėl to, kad jis yra vyriausiasis kardinolas diakonas. "Annuntio vobis gaudium magnum, habemus Papam" ("Skelbiu jums didį džiaugsmą, turime popiežių"), - ištars jis ir paskelbs naujojo pontifiko vardą ir pavardę.