Vatikanas nepaaiškino šio žingsnio – reto atleidimo atvejo Katalikų Bažnyčioje, kur problemų keliantys aukšto rango dvasininkai paprastai raginami – arba jiems tiesiog liepiama – atsistatydinti.

Tačiau vienas JAV kardinolas sakė, kad tai susiję su Pranciškaus nurodytu atlikti tyrimu dėl „visų administravimo ir vadovavimo aspektų“ J. Stricklando Tailerio vyskupijoje Teksaso valstijoje.

Kardinolas Danielis DiNardo, taip pat iš Teksaso, sakė, kad vadinamoji apaštališkoji vizitacija birželį parodė, jog „neįmanoma“, kad vyskupas liktų eiti pareigas.

Jis atskleidė, kad 65 metų J. Stricklando ketvirtadienį buvo paprašyta atsistatydinti, bet jis atsisakė ir tai paskatino Pranciškų įsikišti.

„Šventasis Tėvas atleido iš Tailerio (JAV) vyskupijos ganytojo pareigų Josephą E. Stricklandą“, – sakoma Vatikano pranešime ir priduriama, kad vyskupijos apaštališkuoju administratoriumi paskirtas Ostino vyskupas Joe Vasquezas, tačiau daugiau informacijos nepateikiama.

„Reakcingas požiūris“

J. Stricklandą 2012 metais paskyrė popiežius Benediktas XVI ir jis tapo vienu ryškiausių Benedikto įpėdinio popiežiaus Pranciškaus kritikų.

86 metų argentinietis popiežius nuo tada, kai prieš 10 metų pradėjo eiti pareigas, siekė sukurti labiau atjaučiančią, skirtingoms nuomonėms atvirą Bažnyčią.

Tačiau jis susidūrė su dideliu kritikų – ypač JAV – pasipriešinimu: ten jis kaltinamas sumaišties kėlimu ir pagrindinių katalikų tikėjimo principų nesilaikymu.

Šių metų pradžioje socialiniame tinkle „X“ paskelbtoje žinutėje J. Stricklandas teigė, kad nors ir pripažįsta Pranciškų kaip popiežių, bet sakė: „Atmetu jo programą, kuria siekiama pakirsti tikėjimo pagrindus“.

Daugelis Pranciškaus kritikų skundžiasi, kad jis nepakankamai atvirai pasisako dėl abortų ir pernelyg užjaučia homoseksualus bei išsiskyrusius asmenis.

Popiežius savo ruožtu anksčiau šiais metais apgailestavo dėl „stipriai reakcingo požiūrio“, būdingo kai kuriems JAV katalikams, kurie, pasak jo, nesupranta „tikėjimo ir moralės dalykų supratimo evoliucijos“.

JAV katalikų vyskupų konferencijos duomenimis, Tailerio vyskupijoje iš daugiau kaip 1,4 mln. gyventojų daugiau kaip 120 tūkst. yra katalikai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją