Trys musulmonų šeimos laikinai apsistojo Šv.Egidijaus religinėje bendruomenėje Romos Trasteverės rajone, laukdamos, kol joms bus paruoštas būstas pačiame Vatikane, nurodė bendruomenės atstovas Maximiliano Signifredi naujienų agentūrai AFP.

„Vakar jie dalyvavo pirmose italų kalbos pamokose. Jie ėjo pasivaikščioti po Trasteverę, jiems atsiveria naujas gyvenimas“, – sakė M. Signifredi.

Pademonstruodamas itin simbolišką gestą, laikomą solidarumo pamoka Europai, Pranciškus, kuris ir pats yra italų migrantų Argentinoje sūnus, šeštadienį iš Lesbo į Vatikaną parsivežė 12 sirų – tris musulmonų šeimas.

Šios šeimos, kuriose auga šeši vaikai, atkeliavo iš Graikijoje įrengtos sulaikymo stovyklos, esančios beveik už 2300 kilometrų nuo jų namų Damaske ir rytiniame Deir az Zoro mieste, kurį kontroliuoja „Islamo valstybės“ grupuotė.

Popiežius Pranciškus skrisdamas iš Lesbo salos lėktuve sakė, kad šios šeimos buvo atrinktos iš maždaug 3 tūkstančių stovykloje apsistojusių pabėgėlių todėl, kad jų dokumentai buvo pakankamai gerai sutvarkyti, jog Graikijos ir Italijos vyriausybės galėtų greitai paruošti susitarimą dėl jų perkėlimo.

„Aš nesirinkau tarp krikščionių ir musulmonų. Visi pabėgėliai yra Dievo vaikai“, – Pranciškus sakė žurnalistams.

Šios šeimos turėtų prašyti oficialaus prieglobsčio Italijoje, o ne mažoje Vatikano valstybėje.

Vienas iš šių sirų, 51 metų mokytojas iš Deir az Zoro, sakė, kad šios šeimos planavo per Graikiją patekti į Vokietiją ir nežino, kas jų laukia.

„Mes nežinome, ar mes pradėsime viską iš naujo Europoje, ar vieną dieną galėsime sugrįžti į Siriją, kuri bus be karo ir smurto“, – sakė mokytojas Ramy italų žiniasklaidai savaitgalį.

Vatikanas jau yra priglaudęs dvi sirų šeimas, vykdydamas Pranciškaus nurodymą, kad kiekviena Europos katalikų parapija privalo priglausti mažiausiai po vieną šeimą.

Šv.Egidijaus bendruomenė labai aktyviai dirba spręsdama migrantų problemas ir yra suorganizavusi du lėktuvų skrydžius į Romą dešimtims Sirijos pabėgėlių, kurie yra apsistoję tame pačiame pastate kaip ir popiežiaus atskraidintos šeimos.