V. Putinas šią savaitę perspėjo, kad JAV neperkeltų į Europą jokių naujų raketų, žlugus Šaltojo karo laikų susitarimui dėl vidutinio nuotolio ginkluotės.

Rusijos prezidentas pareiškė, kad priešingu atveju Maskva dislokuotų atitinkamus ginklus, nutaikytus į „sprendimų priėmimų centrus“.

M. Pompeo interviu CNN sakė, kad V. Putinas komentarais siekia nukreipti dėmesį nuo to, kad Rusija pati pažeidinėjo Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutartį.

„Rusija pažeidė šią sutartį. (...) Dabar atėjo metas išsiaiškinti, kaip galime judėti į priekį ir sukurti kažką tokio, ko rusai iš tikrųjų laikytųsi“, – teigė JAV diplomatijos vadovas.

„Jis savo triukšmavimu siekia bandyti įtikinti pasaulį, įkalti pleištą tarp Jungtinių Valstijų ir Europos“, – pridūrė jis.

„Europiečiai visiškai palaikė mūsų sprendimą (trauktis iš sutarties) ir dabar mes toliau kartu sieksime užtikrinti Jungtinių Valstijų žmonių saugumą“, – kalbėjo M. Pompeo.

Vašingtonas vasarį paskelbė pasitraukiantis iš INF sutarties, kai apkaltino Rusiją jau kelerius metus pažeidinėjant šį dokumentą ir kuriant vidutinio nuotolio raketas.

Rusija, teigianti, kad naujos raketos atitinka sutartį, taip pat paskelbė iš jos pasitraukianti.

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas kelis kartus yra pareiškęs, kad Aljansas sausumoje nedislokuos jokių naujų branduolinių ginklų, taip atsakant į Rusijos raketas.