„Šis svarbus vizitas sustiprins mūsų paramą Ukrainai, nes ji priešinasi Rusijos agresijai ir dezinformacijai“, – sakė diplomatas žurnalistams per spaudos konferenciją Valstybės departamente.

Anot jo, M. Pompeo taip pat paragins Ukrainą tęsti kovai su korupcija būtinas reformas.

Diplomatas priminė, kad nuo 2014 metų Jungtinės Valstijos Ukrainai skyrė iš viso kiek daugiau nei 3 mlrd. JAV dolerių (2,7 mlrd. eurų) pagalbą.

„Valstybės sekretoriaus vizitas liudija mūsų tvirtą paramą Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui tarptautiniu mastu pripažįstamų sienų ribose, taip pat patvirtina mūsų strateginės partnerystės su Ukraina svarbą. Kaip aiškiai nurodėme savo Krymo deklaracijoje, Krymas yra Ukrainos dalis ir Jungtinės Valstijos niekuomet nepripažins Rusijos bandymų jį aneksuoti“, – sakė Valstybės departamento atstovas.

Jis labai teigiamai įvertino Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio veiklą ir sakė, kad valstybės vadovas „skyrė daug pastangų reformoms įgyvendinti, įrodė esąs tikras lyderis ir pasiekė tam tikros labai teigiamos pažangos“.

Anot diplomato, V. Zelenskis per anksčiau šį mėnesį Paryžiuje surengtą vadinamojo Normandijos ketverto viršūnių susitikimą „parodė, kad vykdo savo įsipareigojimus ir rinkimų kampanijos metu duotus pažadus“.

Per spaudos konferenciją Valstybės departamento atstovas atsisakė atsakyti, ar M. Pompeo planuoja per susitikimą su V. Zelenskiu kalbėti apie buvusį JAV viceprezidentą Joe Bideną.

Gruodžio 18 dieną Atstovų Rūmai nubalsavo už apkaltą prezidentui Donaldui Trumpui dėl vasarą įvykusio jo telefoninio pokalbio su V. Zelenskiu, per kurį jis spaudė Ukrainos vadovą inicijuoti tyrimą jo potencialaus varžovo 2020-ųjų rinkimuose J. Bideno atžvilgiu. Dabar D. Trumpo laukia teismas Senate.

M. Pompeo sausio 3-7 dienomis aplankys Ukrainą, Baltarusiją, Kazachstaną, Uzbekistaną ir Kiprą. Kijeve, kur viešės sausio 3-iąją, valstybės sekretorius susitiks su prezidentu V. Zelenskiu, užsienio reikalų ministru Vadymu Prystaika ir gynybos ministru Andrijumi Zahorodniuku.