Vizitas, kurį leidinys pavadino „specialia diplomatine operacija“, turi misiją – kad dvišaliuose susitikimuose Ukrainos prezidentas įtikintų lyderius šalių, iki šiol dvejojančių, kurią iš kariaujančių valstybių palaikyti.

Be to, V. Zelenskis planuoja sakyti kalbą JT Generalinės Asamblėjos tribūnoje.

Teigiama, kad esminę problemą kelia dauguma Afrikos, Azijos ir Pietų Amerikos šalių – jos nenori gadinti santykių nė su viena didžiąja pasaulio valstybe, nes bijo pakenkti savo nacionaliniams interesams. Net ir tos, kurios pareiškė smerkiančios rusų įsiveržimą, taip ir nežengė ekonominių ir diplomatinių žingsnių, kurie pagrįstų jų žodžius. Būtent jos aprūpina Maskvą pinigų srautais.

„Norint užtikrinti visaapimančią, ilgalaikę taiką, mums reikia daugiau nei politinis Vakarų palaikymas. Mes turime pritraukti daug šalių, taip pat ir iš globaliųjų Pietų, nes jų balsai yra svarbūs“, – teigė pavardės nenorėjęs skelbti pareigūnas, su kuriuo bendravo „Politico“.

Pernai V. Zelenskis įrašė filmuotą kreipimąsi, kurį, kas buvo beprecedentis atvejis JT, leido parodyti Generalinėje Asamblėjoje. Kadangi karas užsitęsė, ir tai sukėlė įtampą pasaulio ekonomikai, V. Zelenskis mano, kad jam būtina asmeniškai vykti į Niujorką.

Viena iš pagrindinių šios kelionės užduočių – pristatyti pasaulio lyderiams Ukrainos taikos planą, kurį sudaro 10 punktų.

„Nebūtina, kad šalys pritartų visiems 10 punktų. Jos gali pasirinkti įvairius momentus, kurie jiems patogūs, ir suvienyti pastangas, kad juos rinktųsi ir įdiegtų“, – teigė agentūros pašnekovas.

Antra svarbi užduotis – naujų mechanizmų ukrainietiškų grūdų eksportui po Juodosios jūros grūdų koridoriaus uždarymo paieška. V. Zelenskis tikisi, kad jam pavyks įtikinti globaliųjų Pietų šalis padaryti Kremliui spaudimą, kad šis nutrauktų agresyvius veiksmus Juodojoje jūroje, dėl kurių ir šoktelėjo grūdų kaina pasaulyje.

Šaltiniai praneša, kad šios Generalinės Asamblėjos metu vyks speciali JT Saugumo Tarybos sesija, skirta Ukrainai, į kurią pakvies V. Zelenskį. Tiesa, tai dar nesuderinta.

Kaip skelbia NBC, V. Zelenskis vizito metu planuoja susitikti ir su JAV prezidentu Joe Bidenu.

V. Zelenskis Jungtinėse Valstijose jau lankėsi praėjusių metų gruodį. Tai buvo jo pirma kelionė į užsienį nuo Rusijos plataus masto invazijos pradžios 2022-ųjų vasarį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją