Tokia informacija skelbiama „POLITICO Caucus“ – portale, skirtame aktyvistams, ekspertams ir strategams iš 11-os svarbiausių JAV valstijų.

Iš praeitą savaitę apklaustų daugiau nei 160-ies Respublikonų ir Demokratų partijų narių atsirado tik vienas, manantis, kad 37 arba daugiau Respublikonų partijai atstovaujančių rinkikų galėtų išduoti ankstesnius įsitikinimus ir atimti iš D. Trumpo galimybę surinkti balsų daugumą.

D. Trumpo, kaip išrinktojo prezidento, statusas iki pirmadienio galutinai nepatvirtintas, nes tik pirmadienį vyksta oficialus visos šalies rinkikų balsavimas. Jei rinkikai balsuos nenukrypdami nuo valstijose gautų rezultatų, D. Trumpas surinks 306 balsus, o Hillary Clinton – 232.

Vis dėlto D. Trumpo kritikai pateikė ne vieną priežastį, kodėl rinkikai turėtų susimąstyti, ar neverta atimti iš D. Trumpo prezidentavimo perspektyvos, nors jis ir pelnė persvarą jų atstovaujamose valstijose.

Dėmesį jie atkreipia į tai, kad išrinktasis prezidentas daugiau nei 2 proc. atsiliko nuo H. Clinton per visuotinį balsavimą, jis gali būti susijęs su precedento neturinčiais finansiniais konfliktais, be to, JAV slaptųjų tarnybų teigimu, Rusijos remiami įsilaužimai į Demokratų partijos el. pašto serverį galėjo būti susiję su noru padėti D. Trumpui iškovoti pergalę.

Daugiau nei 70 proc. partijų narių mano, kad vadinamųjų neištikimų rinkikų bus mažiau nei 10 proc.
Tokios prognozės skelbiamos atsižvelgiant ir į vieno iš 306 respublikonų pareiškimą apie balsavimą prieš D. Trumpą.

Daugiau nei 70 proc. partijų narių mano, kad vadinamųjų neištikimų rinkikų bus mažiau nei 10 proc. Tokios prognozės skelbiamos atsižvelgiant ir į vieno iš 306 respublikonų pareiškimą apie balsavimą prieš D. Trumpą.

Kai kurie Demokratų partijai atstovaujantys rinkikai tikisi, kad pavyks įtikinti respublikonus, užuot balsavus už D. Trumpą, susivienyti ir apsispręsti dėl kito Respublikonų partijos kandidato. Tokių užmačių turintys Demokratų partijos atstovai tvirtino nebalsuosiantys už H. Clinton, jei jų lūkesčiai pasiteisintų. Deja, daug vilčių į tokį įvykių posūkį dėti negalima.

„Nusivylimas D. Trumpu, atrodo, pakankamas, kad atsirastų nemažai norinčiųjų pasitraukti iš jo bendražygių rato. Vis dėlto nemanau, kad bus daug rimtai apsisprendusių tai padaryti. Juk balsavusieji pareiškė savo nuomonę, todėl rinkikai turi ją gerbti“, – sakė respublikonas iš Ohajo valstijos, kuris, kaip ir visi partijos nariai, apklausoje dalyvavo anonimiškai.

„Visos prognozės apie nenuspėjamą rinkikų kolegijos balsavimą yra susijusios su D. Trumpo atžvilgiu demonstruojamu priešiškumu. Žinoma, gali būti, kad atsiras vienas kitas rinkikas, balsuosiantis prieš D. Trumpą, už H. Clinton ar dar ką nors. Jei D. Trumpas, kaip prezidentas, man ir nekelia pasitikėjimo, tai dar didesnį susirūpinimą keltų neprognozuojama rinkikų kolegija, pažeidžianti daugiau nei per 200 metų įsigaliojusias tradicijas ir balsuojanti savo nuožiūra, visiškai neatsižvelgdama į rinkėjų valią“, –sakė respublikonas iš Ajovos.

Vienas respublikonas iš Viskonsino valstijos užsiminė apie internetu skelbiamus vaizdo įrašus, kuriais siekiama įtikinti Respublikonų partijos atstovus apsigalvoti.

„Absurdiška manyti, kad rinkikai iš Respublikonų partijos persigalvos dėl paramos išrinktajam prezidentui D. Trumpui, įtikinti kvailuose vaizdo įrašuose nusifilmavusių aktorių“, – sakė respublikonas.

„Gerai žinau, kad daugelis rinkikų yra pasiryžę nekeisti savo pozicijų. Juk bet kuris „išdavikas“ turės pasiaiškinti saviesiems, o šįkart priešininkai labai aršiai nusiteikę“, – svarstė Demokratų partijos narys iš Virdžinijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)