„Ne V. Putinas sukėlė visas šitas krizes, tačiau dabar jam malonu pilti žibalo į ugnį ir turėti iš jų naudos. Jis mėgaujasi chaosu. Kremliaus propagandininkų šūksniai jau platina versiją, kad karas Artimuosiuose Rytuose – Rusijos pergalė, o pinigai Ukrainai pasibaigs“, – rašoma leidinyje.

Kaip pareiškė vienas ES diplomatas, Izraelio puolimas – geriausia dovana V. Putinui gimtadienio proga, juk tai nukreips dėmesį nuo situacijos Ukrainoje, turint omenyje savaime suprantamą JAV dėmesį Izraeliui.

„Mes tikimės, kad tai neturės dramatiškos įtakos Ukrainos palaikymui, bet, žinoma, daug kas priklausys ir nuo konflikto Artimuosiuose Rytuose trukmės. Jei mes iš tiesų norime būti geopolitiška Europos Sąjunga, turime pajėgti spręsti kelias krizes vienu metu“, – pareiškė jis.

Vis dėlto, pabrėžia analitikai, nors iš Rusijos valdžios pasipylė džiugūs pareiškimai, kad dėl konflikto Izraelyje Ukrainos finansavimas dabar neišvengiamai sumažės, mažai tikėtina, kad Rusija tiesiogiai prisidėjo prie šio puolimo.

Rusija nuo seno meilikavo islamistų kovotojams, o „Hamas“ lyderis Ismailas Haniyehas bei kiti lyderiai neseniai lankėsi Maskvoje. Po šeštadienio išpuolių rusai suskubo valyti dulkes nuo senų planų grąžinti Izraelio sienas į 1967 m. buvusią padėtį. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad sukurti Palestinos valstybę trukdo „destruktyvi JAV politika“; praktiškai buvo galima girdėti murkimą iš pasitenkinimo, kai buvęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas paneigė, jog „Hamas“ išpuoliai buvo tikėtina įvykių eiga, ir nukreipė savo pyktį į Vakarus.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas piktdžiugiškai pareiškė, kad parama Ukrainai dabar neišvengiamai sumažės. „Kremliaus pumpavimas ginklais faktiniu, emociniu, finansiniu, technologiniu požiūriu ims mažėti“, – pareiškė jis.

Ar tai rodo, kad Rusija tiesiogiai susijusi su išpuoliais? Kaip rašo „Politico“, tai atrodo mažai tikėtina. Rusija nė iš tolo nėra tokia svarbi kaip Iranas, kalbant apie „Hamas“ aprūpinimą ginklais ir finansavimą.

Buvęs aukšto rango JAV žvalgybos pareigūnas Normanas Roule teigė, kad Maskvos politinė parama „Hamas“ suteikė grupuotei daugiau drąsos surengti išpuolį, kita vertus, jo nuomone, bet koks kitas Rusijos vaidmuo, išskyrus minėtą, veikiausiai bus kuklus.

„Ši strategija leidžia rusams teigti, kad jie remia taikos procesą, tačiau dėl to kylantis smurtas kelią chaosą regione, nukreipia politikų dėmesį nuo Rusijos agresijos Ukrainoje ir atitraukia JAV karinio jūrų laivyno išteklius iš Juodosios jūros į rytinę Viduržemio jūros dalį“, – teigė jis „Politico“.

Flirtas su „Hamas“ ir parama palestiniečiams taip pat į naudą V. Putinui, siekiančiam tapti svarbiu veikėju pasaulio persitvarkyme, nukreiptame prieš Vakarus, kaip ir Kinija bei Iranas. Vos prieš kelias dienas jis pareiškė, kad Rusija ketina „kurti naują pasaulį“, kaltino Vakarus dėl karo Ukrainoje ir sakė, kad konfliktas vyksta dėl „principų, kuriais bus grindžiama nauja pasaulio tvarka“.

Rusijos sąjungininkas ir pagrindinis užsienio tiekėjas Iranas, be abejo, irgi nori naujos tvarkos pasaulyje, tik diskutuotina, kiek tiesiogiai Teheranas duoda konkrečių nurodymų „Hamas“. N. Roule abejoja, kad Teheranas dalyvavo operatyviniame puolimo planavime. Bet tai „trukdo tinkamai suprasti, kaip veikia Iranas, koks jo vaidmuo ir kaip jis naudojasi pavaduotojais“. „Iranas, pasak pareigūno, „sukuria Frankenšteino pabaisą ir paleidžia ją į kaimą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją