Pasak ANA, daugiausia afrikiečiai prieglobsčio prašytojai užblokavo kelią netoli perpildytos migrantų stovyklos ir mėtė akmenis į policijos pareigūnus.

Samas yra viena iš penkių Graikijos salų, į kurią nuolat plūsta migrantų srautas iš kaimyninės Turkijos.

Vyriausybės duomenimis, Samo salos stovykloje gyvena apie 7 500 žmonių, nors stovykla pritaikyta vos 650 žmonių. Dauguma migrantų miega palapinėse ir savadarbėse pašiūrėse.

Graikijos vyriausybė žada iškelti migrantus į didesnę stovyklą, kurioje tilptų mažiausiai 5 tūkst. žmonių. Vis dėlto vietos valdžia priešinasi tokiam žingsniui ir ragina deportuoti migrantus.

Samo meras Yiorgas Stantzas grasino atsistatydinti, jei naujosios stovyklos statybos planai nebus atšaukti.

Antradienį naujienų portalo Samos24.gr paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame Y. Stantzas matomas šaukiantis ant migrantų pagrindinėje salos aikštėje.
„Eikit velniop, dinkit“, – sakė meras, stumdamas vieną migrantą.

„Jie užima mūsų aikštes ir mūsų vaikai turi išvykti. Jie turi palikti šią salą, nėra kitos išeities“, – po incidento sakė Y. Stantzas. Vėliau jis tvirtino, kad migrantai apgadino penkis automobilius.

Graikija šiemet ir vėl tapo pagrindiniais migrantų vartais į Europą. Jungtinių Tautų (JT) pabėgėlių agentūros duomenimis, šiais metais jūra į Graikiją atvyko net 55 tūkst. migrantų, dar 14 tūkst. atvyko sausuma iš Turkijos.

Tik nedaugeliui migrantų leidžiama patekti į žemyninę Graikiją, o kiti praleidžia daug mėnesių Graikijos salose, kur laukia, kol jų prieglobsčio prašymai bus apsvarstyti.

Žmogaus teisių grupės ir gydytojai migrantų stovyklose teigia, kad gyvenimo sąlygos jose kenkia fizinei ir psichinei migrantų gerovei, ypač vaikams ir moterims, kurioms gresia seksualinis išnaudojimas.