Tokius duomenis kovo 30 d. pateikė Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras. Pačios valstybės nacionaliniu lygmeniu pateikia kiek kitokius skaičius (priklauso nuo skaičiavimo metodikos), tačiau tendencijos lieka tos pačios.

Ispanijoje jau daugiau užsikrėtusiųjų nei Kinijoje

Ispanija tapo trečiąja valstybe, kur patvirtinta daugiau COVID-19 atvejų nei Kinijoje. Per pastarąją parą užfiksuota rekordiškai daug – 849 – mirtys nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19, o bendras aukų skaičius pasiekė 8 189, antradienį pranešė vyriausybė.

Ankstesnę parą mirčių skaičius buvo kiek mažesnis, todėl buvo viliamasi, kad epidemija Ispanijoje artėja prie piko. Pagal mirčių skaičių pasaulyje Ispaniją lenkia tik Italija.

Per pastarąsias 24 valandas Ispanijoje dar 9 222 žmonėms buvo nustatyta COVID-19, iš viso šalyje registruota 94 417 ligos atvejų.

Ispanija prisijungė prie Jungtinių Valstijų ir Italijos, kur šiuo metu naujojo koronaviruso atvejų skaičius didesnis nei Kinijoje.

Pirmadienio, kovo 30 dienos, vidudienį Madride – mieste, nuo pandemijos nukentėjusiame skaudžiausiai, buvo paskelbta tylos minutė, kurios metu pagerbtos naujojo koronaviruso aukos.

Pirmadienio mirusiųjų nuo COVID-19, kaip skelbia duomenys, buvo kiek mažiau nei sekmadienį, kai mirė 838 žmonės, – tai buvo liūdniausias rekordas šalies ligos istorijoje.

Pirmadienį Ispanijos valdžios pareigūnai dar sugriežtino karantino sąlygas ir jį pratęsė 15 dienų, vildamiesi, kad tik atsakingas visų šalies piliečių elgesys padės bent kiek palengvinti naštą, šiuo metu tenkančią sveikatos apsaugos sistemai.

Dirbti iki Velykų pabaigos balandžio viduryje leista tik personalui ligoninėse, vaistinėse, maisto tiekimo grandinėje ir kitose būtinuosiuose pramonės sektoriuose. Visiems kitiems valdžia nurodė dirbti namuose.

Ispanijos sveikatos reikalų ministrė Maria Jose Sierra per spaudos konferenciją sakė, kad nuo tada, kai kovo 14 dieną buvo paskelbtas karantinas, infekcijų skaičius šalyje auga lėčiau – vietoj 20 proc. augimas pastarąsias penkias dienas siekia maždaug 12 proc.

Ministrė taip pat pranešė, kad šiuo metu naujasis koronavirusas diagnozuotas 12 tūkst. 298 medikams, tai sudaro maždaug 14 proc. visų sergančių.

Italijoje – pirmieji teigiami ženklai

Italija pirmadienį pranešė apie naujus įrodymus, kad visoje šalyje paskelbto karantino savaitės galėjo sulėtinti naujojo koronaviruso plitimą, nors šalyje mirusių žmonių skaičius toliau auga.

Italijos civilinės saugos tarnybos skaičiai rodo, kad užsikrėtimo virusu koeficientas dabar yra rekordiškai mažas – vos 4,1 procento.

Be to, pirmą kartą sumažėjo šiuo metu COVID-19 sergančių žmonių skaičius Italijos protrūkio epicentre, šiauriniame Lombardijos regione aplink Milaną.

„Per pastarąsias 24 val. pasveiko 1 590 žmonių, – žurnalistams sakė civilinės saugos tarnybos vadovas Angelo Borrelli. – Tai didžiausias pasveikimo atvejų skaičius, užregistruotas nuo pandemijos pradžios.“

Sveikatos apsaugos viceministras Pierpaolo Sileri sakė, kad, remiantis naujausiais duomenimis, Italija „per 7–10 dienų“ turėtų pradėti matyti „užsikrėtusių žmonių skaičiaus mažėjimą“.

Šiuo metu sergančių žmonių skaičius dar vis auga, o kasdien užregistruojami mirties atvejų skaičiai tebėra dideli.

Italijos COVID-19 aukų skaičius yra didžiausias pasaulyje, pirmadienį išaugo 812 per parą užregistruotų atvejų (iki 11 591).

Užsikrėtimo atvejų nuo krizės pradžios praėjusį mėnesį skaičius viršijo 100 000.

Pasak sveikatos apsaugos pareigūnų, vienas svarbiausių vilties teikiančių pirmadienio rodiklių yra nuo 25 392 sekmadienį iki 25 006 pirmadienį sumažėjęs žmonių Lombardijoje, kuriems šiuo metu testai rodo COVID-19, skaičius.

Šis skaičius nuolat augo ilgiau kaip mėnesį.

„Duomenys geresni, bet mūsų darbas tęsiasi“, – sakė Lombardijos sveikatos apsaugos vadovas Giulio Gallera.

Šalis beveik tris savaites gyveno karantino sąlygomis, ištuštėjus miestų gatvėms ir sustojus didžiajai verslo daliai.

Italijos pareigūnai turėtų pratęsti kol kas iki šio penktadienio paskelbtą karantiną ir viešų susibūrimų draudimą.

Italija, siekdama stabdyti šalyje 11 591 gyvybę jau nusinešusio koronaviruso plitimą, savo karantino priemones pratęs mažiausiai iki balandžio 12 dienos, pirmadienį paskelbė sveikatos apsaugos ministras.

Per vyriausybės mokslo komiteto posėdį buvo rekomenduota pratęsti visus suvaržymus bent iki Velykų sekmadienio, balandžio 12-osios, sakoma Roberto Speranzos pareiškime.

Premjeras Giuseppe Conte sakė, jog bet koks suvaržymų švelninimas vyks palaipsniui, kad Italija neprarastų to, ką pasiekė kovodama su šia neeiline liga.

Šalis jau beveik tris savaites gyvena karantino sąlygomis, ištuštėjus miestų gatvėms ir sustojus didžiajai verslo daliai. Karantinas „ekonomiškai buvo labai sunkus“, ispanų laikraščiui „El Pais“ sakė G. Conte.

„Jis negali trukti labai ilgai, – teigė premjeras. – Galime studijuoti būdus [suvaržymams panaikinti]. Bet tai reikės daryti palaipsniui.“

Prancūzijoje aukų per savaitę patrigubėjo

Prancūzija pirmadienį užfiksavo iki šiol didžiausią šalyje vienos paros koronaviruso epidemijos aukų skaičių, ligoninėse mirus 418 žmonių, kuriems buvo diagnozuotas susirgimas COVID-19.

Bendras protrūkio aukų skaičius Prancūzijoje išaugo iki 3 024 (prieš savaitę skelbta apie 1000 aukų).

Šiuo metu šalies ligoninėse gydomi 20 946 asmenys, kuriems diagnozuota koronaviruso infekcija, iš jų 5 056 – intensyviosios terapijos skyriuose, sakoma kasdieniame vyriausybės informaciniame pranešime.

Prancūzija į oficialų epidemijos aukų skaičių įtraukia tik COVID-19 užsikrėtusius pacientus, mirusius ligoninėse. Į šią statistiką nepatenka mirusieji namuose arba senelių globos įstaigose. Be to, testai COVID-19 nustatyti atliekami tik asmenims, patenkantiems į didelės rizikos grupę.

Premjeras Edouard'as Philippe'as šeštadienį perspėjo, kad „mūšis“ su virusu Prancūzijoje dar tik prasideda ir kad pirmosios dvi balandžio savaitės bus sunkesnės negu kovo pabaiga.

„Noriu aiškiai ir atvirai pasakyti, kokia yra padėtis. Šis mūšis dar tik prasideda“, – premjeras sakė per bendrą spaudos konferenciją su sveikatos apsaugos ministru Olivier Veranu, per kurią buvo išdėstyta vyriausybės strategija.

„Pirmosios 15 balandžio dienų bus dar sunkesnės negu dabar besibaigiančios 15 dienų“, – pažymėjo E. Philippe'as.

Premjeras sakė, kad Prancūzijos pagrindiniai uždaviniai – padidinti intensyviosios terapijos pajėgumus ir sulėtinti viruso plitimą.

O. Veranas savo ruožtu pažadėjo, kad Prancūzija ateinančiomis savaitėmis suintensyvins tyrimus COVID-19 nustatyti. Pasak jo, iki balandžio pabaigos kiekvieną dieną turėtų būti atliekama 50 tūkst. tradicinių ir 30 tūkst. greitųjų testų.

Ministras nurodė, kad Prancūzija yra užsakiusi 5 mln. greitųjų testų rinkinių ir iki birželio galės atlikti po 100 tūkst. tokių tyrimų per dieną.

Vyriausybė buvo kritikuojama dėl apsauginių kaukių stygiaus, ypač sveikatos apsaugos darbuotojams. O. Veranas sakė, kad dabar Prancūzija yra užsakiusi milijardą šių apsaugos priemonių, – be kita ko, iš Kinijos.

Ministras pripažino, kad Prancūzija pajėgi pagaminti tik po 8 mln. kaukių per savaitę. „Mūsų ištekliai nėra begaliniai“, – pridūrė jis.

Šioje Paryžiuje vykusioje spaudos konferencijoje tiesiogiai dalyvavo tik vienas žurnalistas, uždavinėjęs kolegų pateiktus klausimus. Taip buvo siekiama užtikrinti dalyvių saugumą.

Prancūzija kovo 17-ąją paskelbė karantiną, siekdama sulėtinti epidemijos plitimą, bet pareigūnai ne kartą perspėjo, kad šios priemonės rezultatų pradės duoti tik praėjus šiek tiek laiko.

E. Philippe'as penktadienį paskelbė, kad karantinas pratęsiamas dar dviem savaitėms iki balandžio 15-osios, atsižvelgiant į krizės sunkumą.

JK – 1 415 mirčių

Didžiojoje Britanijoje per parą mirė 180 žmonių, užsikrėtusių naujuoju koronavirusu, pirmadienį pranešė televizija „Sky News“.

Remiantis pateiktais duomenimis, mirčių skaičius šalyje mažėja: sekmadienį buvo užregistruoti 209 mirties atvejai, o kovo 28 dieną – 260.

Bendras mirusių koronavirusu užsikrėtusių pacientų skaičius Jungtinėje Karalystėje pasiekė 1 415. Anglijoje mirė 1284 asmenys, Škotijoje – 47, Velse – 62, o Šiaurės Airijoje – 22.

Pabrėžiama, kad mirčių skaičius pradėjo mažėti, Dauningo gatvei suteikus teisę policijai „savo nuožiūra“ imtis priemonių COVID-19 plitimui stabdyti.

Kaip pranešė Jungtinės Karalystės žiniasklaida, iki pirmadienio šalyje buvo užregistruota daugiau nei 20 tūkst. užsikrėtimo koronavirusu atvejų.

Koronaviruso epidemijos paralyžiuotam gyvenimui Jungtinėje Karalystėje sugrįžti į įprastas vėžes gali prireikti bent pusmečio, sekmadienį įspėjo sveikatos priežiūros aukšto rango pareigūnė, šalyje mirties nuo šio užkrato atvejų skaičiui perkopus 1 200.

Vyriausiojo šalies medicinos pareigūno pavaduotoja Jenny Harries sakė, kad reikės dviejų ar trijų savaičių įvertinti dabar galiojančių suvaržymų, kurie buvo įvesti siekiant sulėtinti koronaviruso infekcijos COVID-19 plitimą, poveikiui.

„Jeigu mums pavyks, ištempsime [susirgimų] kreivę. Tai būtų nuostabu“, – sakė ji per kasdien rengiamą vyriausybės spaudos konferenciją.

„Tačiau tokiu atveju neturėtume iškart grįžti prie įprasto gyvenimo – tai būtų pavojinga. Jei iškart sustotume, visos mūsų pastangos nueitų perniek ir tikriausiai sulauktume antro [susirgimų] kreivės šuolio į viršų“, – sakė J. Harries.

Anot jos, dėl koronaviruso įvestos priemonės bus peržiūrimos kas tris savaites „tikriausiai šešis ateinančius mėnesius“ ar net ilgesnį laikotarpį. Tačiau J. Harries pabrėžė, jog tai nereiškia, kad tiek laiko gyventojai bus įkalinti namuose.

„Jei pasiseks, galėsime palaipsniui koreguoti kai kurias socialinio atstumo priemones ir ilgainiui grįžti į normalias vėžes“, – kalbėjo J. Harries.

Jungtinėje Karalystėje karantino priemonės galioja savaitę. Šalyje nedirba nebūtinų prekių parduotuvės ir kitos nebūtinų paslaugų įmonės. Žmonėms nurodyta būti namuose, išskyrus tuos atvejus, kai išeinama pasimankštinti, įsigyti maisto prekių ar padėti asmenims, kuriems reikalinga pagalba.

Šių priemonių buvo imtasi nuogąstaujant, kad virusas plinta sparčiau, nei prognozuota.

Ministras pirmininkas Borisas Johnsonas yra tarp daugiau nei 19 500 žmonių, kuriems diagnozuota COVID-19 infekcija.

B. Johnsonas izoliavosi savo rezidencijoje Dauningo gatvėje. Pareigūnai sako, kad premjerui pasireiškė nesunkūs simptomai ir jis toliau vadovauja vyriausybės darbui.

Londone veikiančio Imperijos koledžo profesorius Neilas Fergusonas, vienas iš vyriausybę konsultuojančių epidemiologų, laikraščiui „The Sunday Times“ sakė, kad suvaržymai gali tęstis kelis mėnesius.

„Mano nuomone, turėsime palikti šias priemones galioti ilgą laikotarpį – iki gegužės pabaigos ar galbūt net iki birželio pradžios. Gegužė – optimistinis [variantas]“, – kalbėjo jis.

Savo „Twitter“ paskyroje paskelbtame vaizdo įraše B. Johnsonas padėkojo sveikatos priežiūros darbuotojams, toliau dirbantiems karantino sąlygomis, taip pat 20 tūkst. gydytojų ir slaugytojų, grįžusių dirbti per šią sveikatos krizę.

Dar 750 tūkst. žmonių pasisiūlė neatlygintinai dirbti kitokį visuomenei naudingą darbą kovojant su šiuo virusu, sakė premjeras.

B. Johnsonas taip pat padėkojo žmonėms, paisantiems įvestų suvaržymų.

„Lėtindami šios ligos plitimą galime sumažinti spaudimą mūsų NHS [Nacionalinei sveikatos apsaugos tarnybai]. Taip tikimės išgelbėti daugelį tūkstančių gyvybių“, – pažymėjo jis.

Lankstinuke, išsiuntinėtame daugiau kaip 30 mln. Britanijos namų ūkių, premjeras perspėjo, kad „padėtis prieš pagerėdama pablogės“.

„Kuo labiau mes visi laikysimės taisyklių, tuo mažiau gyvybių bus prarasta ir tuo greičiau gyvenimas grįš į įprastas vėžes“, – rašė B. Johnsonas.

Vis dėlto jis pridūrė: „Nedelsime žengti dar toliau, jeigu mokslas ir medicina pasakys, kad privalome tai padaryti.“

J. Harries taip pat įspėjo, kad mirčių skaičius toliau augs, kol pradės ryškėti karantino priemonių poveikis.

„Iš tiesų prognozuojame, kad ateinančią savaitę, galbūt dvi savaites, situacija blogės“, – sakė ji ir pridūrė, kad vėliau mirties atvejų turėtų mažėti.

Koronaviruso infekcija pasiglemžė ir vieno garsiausių šalies otorinolaringologų gyvybę. 55 metų Amgedas El Hawrani mirė šeštadienį vakare Lesterio miesto vidurio Anglijoje ligoninėje. Gydytojo šeima sakė, kad jis buvo „mylintis ir mylimas vyras, sūnus, tėvas, brolis ir draugas“.

JK kabineto ministras Michaelas Gove'as pažėrė priekaištų Kinijai, pirminiam koronaviruso pandemijos židiniui, kad ji neįspėjo pasaulio dėl šio užkrato pavojingumo.

„Iš pirminių Kinijos pranešimų nebuvo aišku dėl [protrūkio] masto, pobūdžio, kaip tai yra užkrečiama“, – sakė jis visuomeniniam transliuotojui BBC.

Irane – 117 naujų mirčių nuo koronaviruso, bendras aukų skaičius viršijo 2,7 tūkst.

Iranas pirmadienį pranešė apie 117 naujų mirties nuo naujojo koronaviruso atvejų, o bendras oficialus aukų skaičius šalyje pasiekė 2 757.

Iranas yra tarp šalių, kurias labiausiai veikia Kinijoje praėjusių metų pabaigoje prasidėjusi COVID-19 pandemija.

Per kasdienę spaudos konferenciją Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Kianoushas Jahanpouras sakė, kad per pastarąją parą buvo patvirtinti dar 3 186 užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejai, o bendras užsikrėtusiųjų skaičius išaugo iki 41 495.

K. Jahanpouro pateiktais duomenimis, 13 911 ligoninėse gydytų COVID-19 pacientų jau pasveiko, o 3 511 pacientų šiuo metu yra kritinės būklės.

Iranas, apie pirmuosius užsikrėtimo atvejus paskelbęs vasario 19 dieną, stengėsi stabdyti koronaviruso plitimą, bet kelias savaites nesiryžo imtis karantino priemonių. Trečiadienį Teheranas galiausiai nusprendė uždrausti visas tarpmiestines keliones mažiausiai iki balandžio 8-osios, nors kai kas iš valdančiųjų sluoksnių sako, kad šios priemonės pavėluotos ir kad jų nepakanka.

Oficialiai Irano miestai nėra uždaryti, bet vyriausybė nuolat ragina iraniečius būti namie, kad virusas neplistų.

„Koronaviruso [plitimą] buvo galima suvaržyti greičiau, jei būtų buvę greičiau atsižvelgta į Sveikatos apsaugos ministerijos ekspertų nuomonę dėl socialinės distancijos ir socialinių apribojimų įvedimo“, – sakė Irano teismų sistemos vadovas Ebrahimas Raisi, jį citavo naujienų agentūra ISNA.

Ultrakonservatorius E. Raisi, kuris varžėsi su Hassanu Rouhani 2017 metų prezidento rinkimuose, pridūrė, kad „laikas gyvybiškai svarbus“ ir kad žmonės „bendradarbiauti“ pradėjo tik valdžiai prakalbus rimtai.

Konservatorių veteranas Mohammadas Bagheras Ghalibafas, neseniai išrinktas į parlamentą ir taip pat varžęsis su prezidentu H. Rouhani, sakė, kad dabartinė administracija prastai sprendžia krizę.

Socialiniame tinkle „Twitter“ M. B. Ghalibafas rašė, kad vyriausybės „neveiksmingo valdymo“ modelis per protrūkį tapo akivaizdus dėl „tikrovės ignoravimo, nepagrįsto optimizmo ir nesinaudojimo žmonių potencialu“.

Jis kaltino H. Rouhani „didinant krizes, o tada prašant pagalbos ir kaltinant kitus“.

Kritikos banga kilo H. Rouhani paraginus tuos, „kas po mėnesio ar dviejų galėtų tapti pareigūnais“, padėti slopinti ligos protrūkį, taip netiesiogiai nurodydamas M. B. Ghalibafą, kuris dar nepradėjo dirbti parlamente.

„Dabar ne laikas rinkti sekėjus. Dabar ne laikas politiniam karui“, – sakė jis.

JAV užfiksuota daugiau nei 2,5 tūkst. mirčių

JAV užfiksuota daugiau nei 2,5 tūkst. mirčių nuo koronaviruso, virusas Niujorke plinta bauginama sparta.

Niujorko valstijoje mirties nuo koronavirusinės infekcijos atvejų skaičius sekmadienį perkopė tūkstantį.

Pirmas koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejis šioje valstijoje buvo užregistruotas prieš mažiau nei mėnesį..

Virusas Niujorke plinta bauginama sparta. Pirmas patvirtintas COVID-19 atvejis valstijoje buvo užregistruotas kovo 1 dieną. Po dviejų dienų patvirtintas antras infekcijos atvejis.

Kovo 10 dieną valstija pranešė apie pirmąjį mirties nuo COVID-19 atvejį.

Po dviejų dienų valstijoje uždrausti visi daugiau nei 500 žmonių susibūrimai, uždaryti Brodvėjaus teatrai ir sporto arenos. Niujorko miesto meras Billas de Blasio kovo 15-ąją uždarė visas miesto mokyklas.

Kovo 20 dieną buvo įvesta griežtesnių suvaržymų. Niujorko valstijos gubernatorius Andrew Cuomo nurodė likti namuose visiems darbuotojams, kurių veikla nėra gyvybiškai būtina, uždraudė visus viešus susibūrimus nepriklausomai nuo žmonių skaičiaus, taip pat nurodė žmonėms viešose vietose laikytis 2 metrų atstumo.

Kinijoje užregistruoti 48 nauji užsikrėtimo COVID-19 atvejai, visi jie įvežtiniai

Kinijoje antradienį patvirtinti 48 nauji užsikrėtimo koronavirusu atvejai ir penkios mirtys, pranešė Nacionalinė sveikatos komisija.

Visi nauji užsikrėtimai – vadinamieji įvežtiniai atvejai. Koronavirusas antradienį patvirtintas tik tiems žmonėms, kurie neseniai buvo išvykę iš šalies.

Kinijoje jau keletą savaičių užfiksuojami tik įvežtiniai užsikrėtimo COVID-19 atvejai. Tai specialistams leidžia teigti, kad vietinis viruso plitimas Kinijoje suvaldytas.

Nuo praėjusių metų gruodžio koronavirusas Kinijoje pasiglemžė 3 305 gyvybes. Pasak sveikatos komisijos, užsikrėtę buvo 81 518 žmonių. Kol kas pasveikusiais laikoma daugiau nei 76 000 asmenų.

Kinijos koronaviruso epidemijos centru tapusiame Uhano mieste pareigūnams toliau švelninant suvaržymus prekiautojai pirmadienį vėl atidarė savo parduotuvėles, bet pirkėjų kol kas nedaug.

„Tiesiog džiūgauju, norisi verkti“, – viename parduotuvių rajone sakė moteris, prisistačiusi anglišku vardu Kat. Pasak jos, ji dirbo mokytoja rytiniame Nandzingo mieste ir lankė šeimą Uhane, kai valdžia sausio pabaigoje uždarė šį miestą norėdama stabdyti koronaviruso plitimą.

Pirmadienį Uhane buvo atidaryta 70–80 proc. parduotuvių, bet daugelis jų ribojo žmonių, kuriems galima įeiti į vidų, skaičių. Prekybininkai įrengė rankų dezinfekcinės priemonės dalytuvus, tikrino klientų temperatūrą.

Uhane vėl pradėjo važinėti autobusai ir metropoliteno traukiniai. Iki šiol nuo sausio 23-iosios 11 mln. gyventojų turintis miestas buvo beveik visiškai blokuotas, Kinijai grumiantis su koronaviruso protrūkiu. Šeštadienį vėl atidarius geležinkelio stotį, tūkstančiai žmonių atvyko į šį centrinės Kinijos pramonės ir transporto mazgą.

„Po dviejų namuose praleistų mėnesių noriu šokinėti, – energingai sakė Kat. – Noriu atsigriebti parduotuvėse.“

Tokia nuostata turėtų patikti pareigūnams, kuriems nurodyta atgaivinti gamybą, mažmeninę prekybą ir kitas pramonės šakas, kartu neleisti didėti naujų užsikrėtimų skaičiui žmonėms sugrįžus į darbus.

Kelionių suvaržymai beveik visoje Hubėjaus provincijoje, kurioje yra Uhanas, buvo panaikinti kovo 23 dieną. Paskutiniai suvaržymai, neleidžiantys žmonėms išvykti iš Uhano, turi būti panaikinti balandžio 8-ąją.

Automobilių ir kiti gamintojai Uhane vėl dirba, bet sako, kad jiems dar reikia atkurti tiekimo grandinę ir tik tada gamyba grįš į normalias vėžes. Kai kas dar laukia darbuotojų, per Naujųjų metų pagal Mėnulio kalendorių šventes išvykusių į savo gimtuosius miestus ir įstrigusių juose, kai Hubėjaus provincija buvo uždaryta.

Gatvėse matėsi ir tėvų su vaikais, bet eismas nebuvo didelis.

Vienos saldumynų parduotuvės savininkė sakė, kad du iš keturių jos darbuotojai grįžo į darbą, bet kol kas neaišku, ar norės sugrįžti kiti du.

„Tik parengėme nedideles atsargas, nes dauguma žmonių vis dar bijo viruso“, – sakė savininkė Li Zhen.

Plakatu prie įėjimo į minėtą parduotuvių rajoną klientai raginami būti su kaukėmis, leisti patikrinti temperatūrą ir parodyti kodą išmaniojo telefono programėlėje, kuria stebima vartotojo sveikatos būklė ir judėjimas. Netoliese transparantas skelbė: „Uhane, mes sugrįžtame. Ačiū.“

Dvi moteris apsauginiais medikų drabužiais buvo apsupę pėstieji, kurie reikšdami joms dėkingumą mojavo Kinijos vėliavėlėmis. Li Zhen įteikė joms po saldainių maišelį.

„Mums gali tekti šiek tiek palaukti, kol viskas galės grįžti į normalias vėžes“, – sakė Li Zhen.

Nyderlandai artėja prie liūdnos ribos

Nyderlanduose žmonių, kuriems buvo nustatyta koronaviruso infekcija COVID-19, skaičius sekmadienį viršijo 10 tūkst., nurodė vyriausybė.

Nyderlandai taip pat artėja prie 1000 aukų ribos – koronaviruso epidemija jau nusinešė 771 žmogaus gyvybę, o dar 10 866 žmonėms patvirtintas užsikrėtimas šia liga, pranešė Visuomenės sveikatos ir aplinkos institutas (RIVM).

Vyriausybė paskelbė virtinę priemonių kovai su viruso plitimu, bet nusprendė kol kas neuždrausti žmonėms išeiti iš namų, tikintis, jog 17 mln. gyventojų turinčioje šalyje pakankamai žmonių nesunkiai persirgs ir įgis imunitetą, kad tolesnis viruso plitimas būtų sustabdytas. Antradienį turėtų būti paskelbtas šios politikos atnaujinimas.

„Hospitalizuojamų žmonių ir mirusių pacientų skaičiai atrodo didėjantys mažesne sparta, negu būtų galima tikėtis, jeigu nebūtų imtasi priemonių, – sakoma RIVM pranešime. – Po keleto dienų gali būti padaryta išvada, ar hospitalizuojamųjų skaičiaus ir mirčių tarp patvirtintų pacientų skaičiaus kreivė iš tikrųjų išsilygina, taip pat – kiek gerai veikia šios priemonės.“

Europoje užregistruota daugiau kaip du trečdaliai iš daugiau kaip 31 tūkst. su koronavirusu siejamų mirčių visame pasaulyje. Nyderlandai perspėjo, kad žmonėms teks izoliuotis, jeigu bus nustatyta, kad dabar šalyje taikomos priemonės nėra veiksmingos.

Nuo kovo 16-osios šalyje buvo uždarytos mokyklos, barai, restoranai, kavinės ir netgi viešnamiai, o mokyklų baigiamieji egzaminai atšaukti.

Dabar bet kokiems viešiems susirinkimams ir renginiams būtina gauti tarnybų leidimą, įvesta taisyklė, kad parduotuvėse ir viešojo transporto priemonėse žmonės neturėtų būti arčiau kaip 1,5 metro vieni nuo kitų. Už šių reikalavimų pažeidimus numatytos baudos.