„Yra šalies prezidento politinė atsakomybė. Prezidentas – tai pareigos, į kurias renka šalies piliečiai. Be to, prezidentas yra vyriausiasis kariuomenės vadas. Jis atsakingas už tai, kas vyksta fronto linijoje, ekonomikoje, socialiniuose santykiuose. Visa tai – prezidento atsakomybė. Visa kita – vertikalės. Arba tie, kurie yra tiesiogiai pavaldūs prezidentui, arba tie, kurie pereina paaukštinimo procedūrą parlamente“, – sakė M. Podoliakas.

Anot jo, V. Zalužno ir kai kurių kitų vadovų galimo atleidimo priežastis yra „stagnacijos ir konflikto įšaldymo vengimas“.

„Prezidentas negali leisti, kad po dvejų karo metų būtų tokia stagnacija, kokią matome. Nes tai jau ilgas karas – dveji metai. Ir tai jau daro atitinkamą poveikį psichoemocinei žmonių būklei. Ne tik Ukrainoje, bet ir tarp mūsų partnerių. Žmonės pradeda pavargti, nusivilti, jie nemato to, kas bus ateityje. Negalime leisti įšaldyti konflikto. Juk tai reikš, kad Rusijoje viskas išliko“, – sakė patarėjas.

UNIAN primena, jog jau seniai internete vis pasirodo pranešimų, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas gali būti atleistas. Sausio pabaigoje pasklido gandai, kad V. Zalužno vietą gali užimti Gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovas Kyrylas Budanovas.

Šiomis dienomis apie tai pirmą kartą prabilo Ukrainos prezidentas V. Zelenskis. Jis patvirtino, kad svarsto šį klausimą, ir pažymėjo, kad ketina pakeisti nemažai vadovų, ir ne tik kariniame sektoriuje.