Praėjus penkioms savaitėms po ilgai lauktos Kyjivo operacijos pradžios didžioji fronto dalis – įšaldyta.

M. Podoliakas pripažino, kad pažanga yra „lėtesnė, nei mes norėtume“ ir kad operacija bus gana sudėtinga, ilga ir užims nemažai laiko.

Jis taip pat sakė, kad Kyjivas siekia bendro Juodosios jūros šalių karinio patruliavimo, norint tęsti grūdų eksportą iš Ukrainos uostų po to, kai Rusija pasitraukė iš svarbaus susitarimo, užtikrinančio krovininių laivų saugumą.

Jis kalbėjo praėjus dviem dienoms po to, kai Maskva nutraukė susitarimą, o jos pajėgos dvi naktis iš eilės daužė Ukrainos Juodosios jūros uostų infrastruktūrą.

„Derybos vyksta visais lygmenimis. Čia turėtų būti įtrauktas JT mandatas, kad būtų sukurtas karinis patrulis, kuriame dalyvautų šalys, turinčios sąlytį su regionu, pavyzdžiui, Turkija, Bulgarija ar bet kurios kitos“, – sakė M. Podoliakas.

Apie problemas mūšio lauke jis sakė, kad Kyjivo kontrpuolimas yra sudėtingas dėl smarkiai užminuotų teritorijų, taip pat dėl logistikos problemų, įskaitant ir ginklų tiekimo.

Pasak jo, Kyjivui reikia papildomų 200 tankų ir dešimčių naikintuvų F-16, kad būtų galima paspartinti pastangas išstumti Rusijos pajėgas iš įtvirtintų pozicijų šalies pietuose ir rytuose.

„Žinoma, mums reikia papildomų šarvuotų mašinų – pirmiausia dviejų ar trijų šimtų tankų, – AFP žurnalistams sakė M. Podoliakas. – Mums reikia 60-80 lėktuvų F-16, kad galėtume gerai uždaryti dangų, ypač teritorijoje netoli fronto“.

Tačiau jis teigė, kad Ukrainos kariuomenės vykdomų „puolamųjų operacijų“ skaičius „palaipsniui didėja“ ir kad ne visos kontrpuolimui parengtos brigados išsiųstos į frontą.

Jis pabrėžė, kad bet koks kompromisas su Rusija siekiant užbaigti karą, „sunaikintų“ Kyjivo valstybingumą, nes Maskva „nekenčia“ Ukrainos ir siekia atkurti Sovietų Sąjungą.

„Mums kompromisas neegzistuoja, nes Rusija mūsų nekenčia, ji atėjo sunaikinti Ukrainos valstybės koncepcijos“, – sakė M. Podoliakas.

„Kompromisas vienaip ar kitaip vestų prie lėto Ukrainos ir jos valstybingumo praradimo“ ir „Sovietų Sąjungos sugrįžimo“, pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją