Kiek daugiau nei už kilometro nuo Kremliaus esantis paminklas suformuotas iš didelio Solovkų salų riedulio. Solovkų salyne buvo įkurta pirmoji gulago politinių kalėjimų sistemos stovykla.

Žurnalistai pranešė, kad į protesto vietą atvyko policija ir „tiria“, kas vyksta. Apie areštus neužsimenama. „Policija yra teritorijoje, bet ji nevaro žmonių“, – rašoma „Telegram“ kanale „Sota“.

Vėliau tas pats kanalas paskelbė vaizdo įrašą, kaip policininkai sulaikė vieną vyrą. Anot vieno iš policininkų, vyras sulaikytas po to, kai pastūmė policijos bendradarbį.


Kazanės, Novosibirsko, Uljanovsko, Kirovo, Nižnij Novgorodo, Pskovo, Serovo, Tomsko, Jaroslavlio gyventojai taip pat praneša apie panašias gėlių padėjimo akcijas. Kai kuriuose miestuose aktyvistai rengia piketus. Portalas „Delfi“ jau skelbė, kad Murmanske buvo sulaikyta mergina su plakatu.

Uljanovske civiliais drabužiais vilkintys žmonės nurinkinėja gėles ir fotografuoja jas atvežusius, praneša vietiniai „Telegram“ kanalai. Prieiga prie paminklo Novosibirske buvo užblokuota dėl „pranešimų apie kasybą“.

Prie paminklo politinių represijų aukoms Sankt Peterburgo Voskresenskajos krantinėje taip pat surengta atminimo akcija mirusiam Kremliaus kritikui Aleksejui Navalnui pagerbti, praneša „Novaja gazeta“.

Šiame mieste sulaikyta daugiau nei 20 žmonių. Tarp sulaikytųjų yra „Novaja gazeta“ ir „RusNews“ žurnalistai.

Pranešama, kad yra ir daugiau sulaikytų protestuotojų.

Kaip rašė ELTA, praėjus kelioms valandoms po Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno mirties, Maskva penktadienį įspėjo žmones neiti į gatves protestuoti.

Socialinėje žiniasklaidoje išplatintose nuotraukose matyti, kaip žmonės deda gėles prie paminklų politinių represijų aukoms atminti, taip pagerbdami A. Navalną, kuris, kaip pranešė Rusijos valdžios institucijos, penktadienį mirė pataisos kolonijoje Arktyje, kur atliko 19 metų laisvės atėmimo bausmę.

Rusijos sostinės prokuratūra pareiškė, kad jai žinoma apie raginimus internetinėje erdvėje „dalyvauti masiniame mitinge Maskvos centre“, ir teigė, kad „būtina įspėti apie įstatymų pažeidimus“.

Rusijoje protestai yra draudžiami pagal griežtus kovos su disidentais įstatymus, ir žinoma, kad valdžios institucijos ypač griežtai slopino mitingus, skirtus A. Navalnui paremti.

Maskvoje dešimtys žmonių padėjo raudonas ir baltas rožes prie Solovecko akmens, memorialo, skirto sovietmečio politinių represijų aukoms atminti, esančio priešais Rusijos saugumo tarnybos FSB būstinę – buvusią baimę keliančios sovietų slaptosios policijos būstinę.

Protestai Rusijoje

Anot nepriklausomo „Sota Telegram“ kanalo paskelbto vaizdo įrašo, mažiausiai vienas asmuo buvo sulaikytas už tai, kad laikė plakatą su užrašu „žudikai“.

Keletas žmonių taip pat buvo nufotografuoti susirinkę padėti gėlių prie tilto šalia Kremliaus, kur 2015 metais buvo nužudytas V. Putino kritikas Borisas Nemcovas.

Policija buvo nufilmuota, kaip vaiko žmones, susirinkusius prie paminklo centriniame Kazanės mieste.

Kelios didesnės demonstracijos taip pat vyko Tbilisyje, Jerevane ir Belgrade, – kur gyvena daug rusų, pabėgusių iš šalies, Maskvai pradėjus karinį puolimą Ukrainoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)