Pirmadienį el. paštu pateiktame pareiškime ES teisingumo komisaras Didier Reyndersas nurodė, kad ES valstybės narės sutarė dėl bendro metodo COVID-19 rizikai suvaldyti: „Šis metodas yra ir išlieka teisingiausias, nes užtikrina pusiausvyrą tarp viruso plitimo prevencijos ir laisvo judėjimo ES išsaugojimo. Vienašaliai sprendimai uždaryti sienas gali suskaidyti ir sutrikdyti svarbiausias tiekimo grandines ir sukelti pavojų ES vidaus rinkai.“

D. Reynderso teigimu, Europos Komisija (EK) nusiųs laišką ES valstybėms narėms, „kad primintų įsipareigojimus“, skelbia „Politico“.

Sienų uždarymas nėra toks efektyvus kovoje su koronavirusu, kaip vakcinacija.

Tai interviu, kurį sekmadienį paskelbė Vokietijos laikraštis „Augsburger Allgemeine“, pareiškė už sveikatos apsaugą atsakinga ES komisarė Stella Kyriakides.

„Koronaviruso mutacijų baimė yra suprantama. Bet tiesa ta, kad uždarytos sienos nesustabdo viruso. Tik skiepai ir higienos taisyklių laikymasis gali apsaugoti nuo mutacijų. Manau, kad būtų neteisinga, jei mes vėl grįžtume prie Europos su uždarytomis sienomis, kaip 2020 metų kovą“, – sakė ji.

EK paragino Europos Sąjungos nares geriau koordinuoti veiksmus, Vokietijai sekmadienį pradėjus taikyti sienų apsaugos priemones, kuriomis siekiama stabdyti naujų atmainų koronaviruso plitimą.

EK nurodė siunčianti laiškus visoms 27 bloko narėms, norėdama akcentuoti kelionių rekomendacijas, dėl kurių jos sutarė spalį, kad būtų išvengta tokio chaoso, kaip pandemijos pradžioje, kai vienašališki sprendimai uždaryti sienas sutrikdė eismą ir krovinių gabenimą.

Vokietija nuo sekmadienio vykdo patikrinimus prie sienos perėjų iš Austrijos ir Čekijos, bandydama stabdyti Jungtinėje Karalystėje, Pietų Afrikos Respublikoje ir Brazilijoje atsiradusių atmainų virusų plitimą.

Berlynui EK nuogąstavimai, regis, nelabai nerūpi: praėjusį savaitgalį Vokietijos vidaus reikalų ministras Horstas Seehoferis sukritikavo „prastą“ Briuselio patarimą.

„Pasienio kontrolė Vidurio Europoje yra nemalonus dalykas, bet šiuo metu nėra kito būdo virusui sustabdyti, – pirmadienį pareiškime teigė H. Seehoferis, tačiau pažadėjo koordinuoti veiksmus su kaimyninėmis šalimis. – Grįšime prie įprasto režimo kaip galėdami greičiau.“

Kita vertus, panašu, kad minėtasis koordinavimas apsiriboja principu akis už akį.

Reaguodamos į pakeistą tvarką Vokietijos pasienyje, Čekijos valdžios institucijos pranešė apie priemones, kuriomis reikalaujama, jog transporto srityje dirbantys asmenys, kertantys šalį pakeliui į Vokietiją, pateiktų ne vėliau kaip prieš 36 valandas atlikto koronaviruso testo neigiamą rezultatą.

Sekmadienį Austrijos Tirolio regionas, seniai bandantis sumažinti tranzitu vykstančių žmonių srautą, pranešė apribosiąs vilkikų judėjimą ir pradėsiąs tikrinti, ar jų vairuotojai atitinka Berlyno „išvykimo sąlygas“, kad užkirstų kelią „kilometrinėms eilėms ir milžiniškoms transporto spūstims“ į Vokietiją vedančiame kelyje.

„Neleisime Tiroliui virsti Europos stovėjimo aikštele“, – pareiškė vietos vadovai.

Italijos valdžios institucijos paskubomis steigia vilkikų vairuotojams skirtus tyrimų punktus.

Remiantis Vokietijos žiniasklaida, pirmadienį Čekijos–Vokietijos pasienyje nusidriekė iki 20 kilometrų spūstys, o eilės prie Austrijos sienos su Italija siekė net 40 kilometrų.

Tuo metu Rozenheimo policijos departamente dirbantis Raineris Scharfas sakė, kad Kufšteino Austrijos–Vokietijos pasienio kontrolės punkte būtina patikrinti kiekvieną automobilį, rašo „Euronews“.

„Nenorime, kad mutavusi koronaviruso atmaina pasklistų Vokietijoje“, – paaiškino jis.

Vilkikų vairuotojams leidžiama kirsti sieną, bet tik pateikus ne vėliau kaip prieš 48 valandas atlikto koronaviruso testo neigiamą rezultatą. Įrodymo, kad neserga COVID-19, neturintys vairuotojai gali išsitirti tiesiog pasienio kontrolės punkte.

Dabar vykdami populiariu tranzitiniu maršrutu per Tirolį vilkikų vairuotojai koronaviruso testo neigiamą rezultatą turi parodyti du kartus: Brenerio perėjoje Italijoje ir Kufšteine.

Tuo tarpu Tirolyje įsiviešpatauja neviltis. Pasienio kontrolė griežtėja tiek Austrijoje, tiek kaimyninėse šalyse, be to, vėl užsidaro kai kurie slidinėjimo kurortai.

Pirmadienį Vokietija sakė neatmetanti galimybės pradėti patikrinimus prie savo sienos su Prancūzija, kurios rytiniame Mozelio regione plinta PAR atmainos koronavirusas.

Kanclerės Angelos Merkel atstovas Steffenas Seibertas sakė, kad Berlynas „toliau stebi padėtį“, ir pridūrė, kad kovos su pandemija priemonės nuolat persvarstomos.

Atstovas pažymėjo, kad sienų uždarymas yra „paskutinė priemonė“, bet tvirtino, jog Vokietija turi padaryti visa, ką gali, kad neleistų naujų atmainų virusams plisti Vokietijoje taip greitai, kaip kitur.

Anksčiau Prancūzijos Europos reikalų ministras Clement'as Beaune'as ragino Vokietiją neuždaryti sienos.

„Padarysime viską, kad išvengtume nekoordinuoto sprendimo ir bjauraus netikėtumo“, – sakė C. Beaune'as.

Jis pridūrė, kad bet koks sienos uždarymas turėtų būti suderintas su Prancūzija ir apimti „plačias išimtis“ per sieną važinėjantiems darbuotojams apsaugoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (144)