Dabartiniams Lenkijos URM vadovams svarbiau yra užsienyje gyvenančių lenkų dalyvavimas institutų veikloje. Kaip rašo dienraštis, Lenkijos URM patvirtino, jog sieks, kad lenkai būtų lenkiškų reikalų ambasadoriais viešosios ir kultūrinės diplomatijos srityse.

Kai apie tai sausio 29 d. paskelbė Lenkijos UR ministras Witoldas Waszczykowskis, 25 institutai, įsikūrę nuo Niujorko iki Tokijo atsidūrė nežinioje, kadangi šis planas – tai 180 laipsnių posūkis šių institutų veikloje.

Nors jų darbuotojai naujų planų nekomentuoja, tačiau kalba, jog nuo seno Lenkijos kultūros diplomatija savo pagrindiniu uždaviniu laikėsi nuostatos, jog jų uždavinys - stiprinti užsieniečių susidomėjimą lenkų kultūra ir jos išskirtinį vaidmenį lenkų kultūriniame gyvenime, sako Lenkų instituto direktorė Londone Anna Godlewska.

Jos nuomone, užsienyje gyvenančių lenkų poreikiai yra skirtingi ir jais rūpinasi Lenkijos konsulatai, taip pat veikia gana skaitlingos įvairios lenkiškos organizacijos, todėl į savo renginius visada kviečiame lenkus, tačiau programas ruošiame turėdami galvoje vietinius gyventojus.

Pasak Lenkų institutų darbuotojų, žmonės, kurie gyvena įvairiose šalyse domisi visai kita tematika, o vietos lenkus traukia folkloriniai koncertai ir įvairioms datoms skirti patriotiniai vakarai.

Pasak vieno ilgamečio lenkų instituto direktoriaus, jeigu šios įstaigos pavirs polonijos kultūros centrais, tai reikš šių institutų mirtį.