Televizija „Rossija 24“ antradienį parodė reportažą apie neva šokantį ir dainuojantį robotą, pristatytą viename technologijų forume moksleiviams.

„Forume galima pamatyti moderniausių robotų“, – sakė pranešėjas, scenoje šokant „Robotui Borisui“.

Tačiau internete išplito renginio užkulisiuose padaryti atvaizdai, kuriuose aiškiai matyti žmogus „roboto“ viduje.

Rusijoje vykusioje technologijų konferencijoje androidas Borisas stebino labai panašiais į žmogaus judesiais ir šokimu, rašo independent.co.uk.

Rusijos valstybinė televizija Borisą vadino moderniausiu robotu.

„Man gerai sekasi matematika, bet dabar aš noriu studijuoti meną ir muzikos komponavimą“, – metaliniu balsu scenoje sakė „robotas“, jo „veide“ mirksint įvairių spalvų šviesoms, parodė televizija.

„Robotas Borisas jau išmoko šokti ir jam neblogai sekasi“, – sakė reporteris.

Tačiau interneto vartotojai atkapstė tinklalapį „Robot Show“, kur galima nusipirkti „Roboto Aliošos“ kostiumą, identišką tam, kuris buvo parodytas reportaže.

Robotas Borisas

Reportažas iš renginio keliavo po visą pasaulį, jame robotas laidė juokelius, demonstravo šokių judesius.

Robotą vadino technologijų proveržio įrodymu, o vaikus skatino tyrinėti robotus.

Savaime suprantama – jei robotas būtų tikras, būtų vienas pažangiausių robotų pasaulyje. Visgi po liaupsių gana greitai paaiškėjo, kodėl androidas buvo toks panašus į žmogų – iš tiesų roboto kostiumo viduje ir buvo žmogus, imitavęs roboto funkcijas.

Vietos žiniasklaida greitai pastebėjo, kad androidas Borisas kelia įtarimą.

Visų pirma, nebuvo aišku, kur įtaisyti jutikliai. Nesimatė jokių kamerų, jutiklių, kurie padėtų robotui orientuotis aplinkoje, atrodė, kad jo galvoje šviečia paprasčiausios LED lemputės.

Antra, robotas nežinia iš kur atsirado. Pirmaujanti pasaulyje androidų kūrėja „Boston Dynamics“ užtrunka ne vienerius metus, kol sukuria pačius paprasčiausius dalykus gebančius robotus, o jų judesiai toli gražu neprilygsta tariamojo androido Boriso pasirodymui scenoje.

Vis tik šokių judesiai buvo labai panašūs į žmogaus – tariamas robotas judėjo nerangiai, lyg žmogus, kurį varžytų sunkus roboto kostiumas, o ne kaip šokti išmokytas robotas.

Na ir turbūt akivaizdžiausiai apgaulę išduodantis faktas – roboto kostiumas buvo tokio dydžio, kad į jį galėtų tilpti žmogus. Tikrų robotų galūnės būna labai plonos, o Boriso galūnės buvo proporcingos visam kūnui, tokios, kad į jas tilptų žmogaus rankos ir kojos.

Labai greitai pasirodė iš įvairių pusių fotografuoto roboto nuotraukų. Vienoje aiškiai matyti viduje esančio žmogaus kaklas.

Renginio organizatoriai nepranešė, kad androidas tėra roboto kostiumą vilkintis žmogus. Tik parodžius reportažą per valstybinę Rusijos televiziją, kilo visuotinis sumišimas.

Portalas „Russia 24“ išpublikuotas reportažas dingo, kai išaiškėjo, kad robotas – žmogus. Tiesa, vėliau reportažas vėl pasirodė.

Trečiadienį vakare, kai klipas išplito internete, „Rossija 24“ parodė interviu su minimą reportažą parengusiu žurnalistu.

„Buvau absoliučiai įsitikinęs, jog visi supras, kad tai buvo kostiumas, kaip Kalėdų Senelio, kad tai buvo vaikams sukurtas projektas“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (525)