Ilgai savo kėdės laikęsis šalies vadovas 11 val. Vokietijos laiku (12 val. Lietuvos laiku) paskelbė apie atsistatydinimą. Dar prieš jį buvo prognozuojama, kad politikas trauksis. Kanclerei Angelai Merkel dėl susiklosčiusios situacijos teko atšaukti vizitą į Italiją.

Prezidentas apie savo sprendimą pranešė sukvietęs žiniasklaidą į prezidentūrą - Bellevue rūmus. Prie kamerų jį atlydėjo žmona Bettina, kuri taip pat figūruoja skandaluose, kainavusiuose šalies vadovo postą.

"Šiandien atsistatydinu iš federalinio prezidento posto, kad kuo greičiau atlaisvinčiau vietą įpėdiniui", - Ch.Wulffas pareiškė kreipdamasis per televiziją iš prezidento rezidencijos.

Vokietijai reikia "prezidento, kuriuo pasitiki ne šiaip dauguma, bet didžioji dauguma piliečių", - sakė rūškanas Ch.Wulffas, šalimais kurio buvo jo žmona Bettina.

"Pastarųjų dienų ir savaičių įvykiai parodė, kad šiam pasitikėjimui, o tuo pačiu ir mano veiksmingumui yra pakenkta, - sakė valstybės vadovas. - Dėl tos priežasties ilgiau nebegaliu taip kai dera namuose ir užsienyje vykdyti prezidento pareigų".

"Padariau klaidų, bet visada buvau sąžiningas", - pridūrė jis.

A.Merkel į atsilaisvinusį prezidento postą siūlys kompromisinį kandidatą

Kanclerė A.Merkel netrukus po prezidento atsistatydinimo pranešė, kad supranta ir sutinka su Ch.Wulffo sprendimu, nes kilusi įtampa šalyje kenkia piliečių interesams, tačiau ji pridūrė ir apgailestaujanti bei padėkojo prezidentui už nuveiktus darbus.

Ji penktadienį pažadėjo surengti derybas su visomis politinėmis partijomis, siekiant susitarti dėl kompromisinio kandidato į atsilaisvinusį prezidento postą.

"Norime surengti derybas, siekiant galimybės pasiūlyti bendrą kandidatą į Vokietijos Federacinės Respublikos prezidento postą", - prislėgta A.Merkel sakė žurnalistams per dvi minutes trukusį pranešimą.

Prokurorai sako, kad turi pakankamai įkalčių

Žemutinės Saksonijos žemės prokuratūra, kurios premjeru anksčiau buvo 52-ejų metų Ch.Wulffas, pareiškė, turinti "pakankamai įkalčių" dėl prezidento neteisėtų veiksmų.

"Todėl Vokietijos Bundestago pirmininkui nusiųstas prašymas panaikinti prezidentui neliečiamybę", - pažymi prokurorai.

Panaikinti neliečiamybę būtina tam, kad būtų galima dėl Ch.Wulffo atlikti tyrimo veiksmus. Tačiau tai dar nereiškia, kad prezidentas bus oficialiai apkaltintas kokiais nors nusikaltimais.

Skandalai dėk kreditų, ryšių su verslininkais ir skambučio laikraščio redaktoriui

Postą paliekantis prezidentas buvo persekiojamas skandalų ir kaltinimų nuo pernai gruodžio vidurio.

Dauguma jų susiję su Ch.Wulffo ryšiais su turtingais verslininkais, o pirmąją pasipiktinimo bangą išprovokavo paskola būstui, kurią jam itin palankiomis sąlygomis suteikė vieno draugo žmona.

Vėliau prezidentas buvo kaltinamas, kad mėgino nutildyti šią istoriją, taip pat skelbta, jog Ch.Wullfo draugai apmokėdavo jo atostogų išlaidas.

Tačiau Hanoverio prokuratūros tyrimas sutelktas į prezidento ryšius su D.Groenewoldu. Pastarasis taip pat yra įtariamasis tyrime dėl jos bendrovės sandorių su Žemutinės Saksonijos vyriausybe, kai Ch.Wulffas buvo šios žemės pirmasis ministras.

Be to, pranešama, kad D.Groenewoldas apmokėjo sąskaitą už Ch.Wulffo viešnagę viešbutyje per trumpas atostogas 2007 metais, nors Ch.Wulffo advokatai teigė, kad jis grąžino draugui šią sumą grynaisiais pinigais.

"Dabar viskas baigta - Christianas Wulffas privalo atsistatydinti", - teigiama įtakingo dienraščio "Bild" penktadienio redakciniame straipsnyje.

Skandalas dėl Vokietijos prezidento kilo, kai "Bild" paskelbė straipsnį apie tai, kad Ch.Wulffas 2008 metais, kai dar buvo Žemutinės Saksonijos premjeras, iš savo draugo verslo magnato Egono Geerkenso žmonos Edith paėmė su mažomis palūkanomis 500 tūkst. eurų (1,73 mln. litų) asmeninę paskolą namui pirkti.

Vėliau paaiškėjo, kad prezidentas paliko tūžmingą pranešimą "Bild" vyriausiojo redaktoriaus Kai Diekmannui telefono atsakiklyje, primygtinai reikalaudamas šios medžiagos neskelbti ir grasindamas imtis teisinių priemonių. Po to Ch.Wulffas K.Diekmanno atsiprašė.

Ch.Wulffo prezidentavimas nuo pat pradžių buvo erškėčiais klotas.

Jo išrinkimas 2010 metais tapo žeminančiu smūgiu A.Merkel, kai jos pačios koalicijos nariai atsisakė balsuoti už šį kandidatą parlamente per rinkimus, kuriuose Ch.Wulffo stipriu varžovu tapo vienas buvęs Rytų Vokietijos disidentas, politikos autsaideris.

Ch.Wulffas, kadaise laikytas potencialiu A.Merkel varžovu, buvo išrinktas tik per trečią balsavimą.

Jauniausias Vokietijos prezidentas

Seniai kritikuojamas dėl menkų pasiekimų vadovaujant Vokietijai, penktadienį atsistatydinęs šios šalies prezidentas Ch. Wulffas atsidūrė politinės arenos centre dėl virtinės skandalų, nulėmusių jo nuopuolį.

Šį malonaus būdo kandidatą į reprezentacinį valstybės vadovo postą pasiūliusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel tikėjosi, kad Ch.Wulffas gali padėti sustiprinti jos nepopuliarios vyriausybės palaikymą, tuo pačiu nustumiant į užribį potencialų vyriausybės vadovės varžovą.

Tačiau Ch.Wulffo glaudūs ryšiai su verslo ir žiniasklaidos magnatais, pasitarnavę jo naudai dirbant Žemutinės Saksonijos vyriausybėje, taip pat vėlesnis gyvenimas su žavia žmona Bettina (Betina) Berlyne galiausiai tapo jo nesėkmės priežastimi.

Ne pagal amžių jaunatviškai atrodantis 52 metų Ch.Wulffas 2003-2010 metais vadovavo Žemutinės Saksonijos, kurioje įsikūręs automobilių gamybos koncernas "Volkswagen", vyriausybei, o vėliau tapo jauniausiu Vokietijos prezidentu.

Aukštas postas Žemutinėje Saksonijoje buvo laikomas patogia starto aikštele, jeigu Ch.Wulffas kada nors mėgintų mesti iššūkį A.Merkel.

Tačiau pasirūpinusi, kad jis būtų išrinktas prezidentu, pirmoji Vokietijos kanclerio postą užėmusi moteris veiksmingai neutralizavo Ch.Wulffą, uždarydama jį į auksinį narvelį, tačiau atkirsdama nuo realių politinės galios svertų.

Kita vertus, Ch.Wulffas išlaikė glaudžius santykius su savo žemės verslo elitu, o turtingi draugai finansuodavo jo atostogas šiltuose kraštuose bei ištiesdavo pagalbos ranką svarbiais momentais. Tačiau 2008 metais vieno jo draugo verslininko žmonos suteikta paskola namui įsigyti su itin mažomis palūkanomis tapo viena iš priežasčių, išvertusių Ch.Wulffą iš prezidento posto.

2006 metais jis paliko savo žmoną Christiane (Kristianę), iškeisdamas ją į 14 metų jaunesnę savo viešųjų ryšių vadovę Bettiną Koerner (Betiną Kėrner), ir dėjo dideles pastangas, kad numaldytų savo konservatyvių pažiūrų rinkėjus, apstulbintus šios netikėtos žinios.

Ch.Wulffas susituokė su Bettina 2008 metais ir susilaukė sūnaus, tapusio netikru broliu jo paauglei dukrai iš ankstesnės santuokos, o įtakingas dienraštis "Bild" padėjo jam atkurti šeimos vyro įvaizdį.

Tačiau artimi Ch.Wulffo ryšiai su šio laikraščio leidykla "Springer" pašlijo, kai jis, kaip įtariama, dukart grasino žurnalistams dėl jų pranešimų, o šiems įtarimams iškilus į viešumą, politiko karjera patyrė skaudų smūgį.

Vokietijos prezidentas, reziduojantis prabangiuose Belvederio rūmuose Berlyne, šalyje atlieka tam tikro moralinio arbitro vaidmenį, taip pat priima oficialius svečius ir retkarčiais pareiškia savo nuomonę dėl aktualių problemų.

Tuojau po iškilimo į šį postą Ch.Wulffas privertė konservatorius pašiaušti plunksnas, įsiveldamas į įnirtingus nacionalinius debatus dėl musulmonų imigrantų, pareikšdamas, kad islamas yra Vokietijos gyvenimo dalis ir kad šaliai būtų naudinga susitaikyti su šiuo faktu.

Pernai jis žengė neįprastą žingsnį, kritikuodamas Europos centrinį banką (ECB), kurio nepriklausomybė Vokietijoje laikoma šventa ir neliečiama, sakydamas, jog ši institucija "prašosi nemalonumų", supirkdama kai kurių smarkiai įsiskolinusių valstybių obligacijas, mėginant suvaldyti euro zonos skolų krizę.

Tuo tarpu per popiežiaus Benedikto XVI vizitą jo gimtojoje Vokietijoje pernai rugsėjį katalikas Ch.Wulffas paragino Bažnyčią tapti supratingesne išsiskyrusių žmonių, tokių kaip jis pats, atžvilgiu.

1959 metų birželio 19 dieną šiaurės vakariniame Osnabriuko mieste gimusiam būsimajam jauniausiam Vokietijos prezidentui labai ankstyvame amžiuje teko prisiimti didžiulę atsakomybę.

14-mečiui Ch.Wulffui teko pagrindinė našta, rūpinantis savo išsiskyrusia motina, sirgusia išsėtine skleroze, taip pat jaunesne seserimi.

Būdamas 20 metų, jis tapo aktyviu Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) nariu, o sulaukęs vos 34 metų Ch.Wulffas pirmąkart metė iššūkį Gerhardui Schroederiui, vėliau tapusiam kancleriu, varžantis dėl pirmojo ministro posto Žemutinėje Saksonijoje, pagarsėjusioje tuo, jog joje politika ir verslas dažnai veikia ranka rankon.

Į šį postą jis kandidatavo du kartus, tačiau 2003 metais galiausiai atkovojo jį iš G.Schroederio favorito Sigmaro Gabrielio, dabartinio Socialdemokratų partijos (SPD) lyderio.

A.Merkel pasirinko Ch.Wulffą kandidatu į prezidento postą, kai ankstesnis šalies vadovas Horstas Koehleris netikėtai atsistatydino, kilus triukšmui dėl jo komentarų, kurie, kaip atrodė, teisina Vokietijos karinės jėgos naudojimą, ginant šalies ekonomikos interesus.

Tačiau šie rinkimai buvo labai įtempti: prireikė trijų balsavimų specialiame parlamento komitete, kol Ch.Wulffas užsitikrino reikalingą daugumą.