Nepaisant sankcijų, iš D. Medvedevui priklausančių Italijos vynuogynų į Rusiją ir toliau teka vynas, o vyno pristatymo datos kaip tik sutampa su jo skandalingais pareiškimais.

Neseniai D. Medvedevas dar kartą atkreipė visuomenės dėmesį replikomis, kurios sukėlė stiprų gėdos ir nejaukumo jausmą. Vilkėdamas mėlyną Mao stiliaus švarką, primenantį Angelos Merkel estetiką, jis kreipėsi į Pasaulio jaunimo festivalio dalyvius. Be kita ko, D. Medvedevas pavadino europiečius vergais ir gyvuliais, iliustruodamas savo mintį iškreiptais Europos lyderių nuotraukų koliažais iš savo „Telegram“ kanalo.

D. Medvedevo viešasis amplua ne visada buvo toks „nušokęs nuo proto“, tačiau jo provokaciniai protrūkiai ėmė dažnėti Rusijai 2022 m. vasarį pradėjus invaziją į Ukrainą. Tikėtina, kad tai gali būti kažkaip susiję su tuo, kad jo išgarsėję vynuogynai išvengė sankcijų ir vynas iš Italijos ir toliau daugiau ar mažiau laisvai įvežamas į Rusiją, konstatuoja „The Insider“.

Dmitrijus Medvedevas

Toskanos vyno daryklą „Fattoria della Aiola“ pirmą kartą su D. Medvedevu dar 2017 metais susiejo velionio Aleksejaus Navalno Kovos su korupcija fondas (FBK). Tuo metu Italijos verslas buvo įregistruotas Kipro lengvatinio apmokestinimo bendrovėje „Furcina Ltd.“, kuri priklausė Iljai Elisejevui – D. Medvedevo bendraklasiui, patikėtiniui ir artimam draugui. Nuo tada Italijos įmonės „Fattoria Dellа Aiola Societa Agricola A.R.l.“ nuosavybės struktūra pasikeitė: vietoj vienos Kipro lengvatinio apmokestinimo bendrovės atsirado kita, kurios dalį akcijų dabar tiesiogiai kontroliuoja I. Elisejevas, kaip patvirtino „The Insider“.

Be to, I. Elisejevas, kuris yra „Gazprombank“ vyresnysis vadovas, anksčiau dirbo „United Aircraft Corporation“ – „Rostec“ padalinio, atsakingo už orlaivių kūrimą ir gamybą, – direktorių valdyboje.

Nors I. Elisejevui sankcijas įvedė Jungtinės Valstijos, Jungtinė Karalystė, Kanada, Ukraina ir Naujoji Zelandija, Europos Sąjunga jam jų vis dar netaiko. Todėl buvęs D. Medvedevo bendraklasis, valdantis sankcionuoto Rusijos pareigūno turtą, gali nevaržomai prižiūrėti Italijos vyno gamyklą.

Kaip teigia „The Insider“, nepaisant prasidėjusio plataus masto karo, D. Medvedevas ir toliau gaudavo vyno siuntas iš Italijos vynuogynų. „ImportGenius“ duomenimis, vynas iš „Fattoria della Aiola“ į Rusiją atvyko 2022 m. birželio 17 dieną. Latvijoje įsikūrusi logistikos bendrovė „Wellman Logistics“ tarpininkavo jį gabenant, o gavėjas buvo „Rue de Vin LLC“ – įmonė, kuri netiesiogiai per nuosavybės grandinę yra susijusi su Rusijos įmone „Skalistij Bereg“. Šią bendrovę įsteigė fondas „SotsGosProyekt“, D. Medvedevo kontroliuojamas subjektas, kaip atskleidė A. Navalno tyrimas.

Įdomu, kad praėjus vos dviem dienoms po itališko vyno siuntų pristatymo, D. Medvedevas paskelbė „Telegram“ įrašą, kuriame prognozavo Europos Sąjungos žlugimą, o Europos Komisijos (EK) pirmininkę Ursulą von der Leyen menkinamai vadino „tetule“.

Dmitrijus Medvedevas

Kita D. Medvedevo itališko vyno siunta į Rusiją atkeliavo po mėnesio, liepos 18 d., ir vėl per Rygą. Šį kartą ją išsiuntė „Lionwine SIA“, o priėmė Maskvoje įsikūrusi bendrovė „Lion Wine LLC“, buteliai buvo įvežti prisidengiant „mėginiais“.

Jau po kelių dienų D. Medvedevas rašė apie Vakarų „nuodėmes“, vartodamas tokius įžeidžiančius terminus kaip „Europos kvailiai“, „demencija sergantis senelis“ (turėdamas omenyje JAV prezidentą) ir „miesto bepročiai“ (turėdamas omenyje ES vadovybę).

2022 m. spalio 13 d. į Rusiją atkeliavo didelė „Fattoria della Aiola“ vyno partija. Tačiau šį kartą siunta buvo pristatyta ne tiesiogiai su D. Medvedevu susijusiai įmonei, o stambaus kapitalo alkoholio importuotojui „Mistral Alco“. Ir praėjus vos kelioms dienoms po vyno muitų kontrolės, D. Medvedevas jau rašo naują įrašą, nukreiptą prieš „banderovcų degeneratus“ Ukrainoje.

Tokia pat schema pasikartojo 2023 m. sausį, kai „MB Group Impex“ į Rusiją įvežė vyno „mėginių“ iš D. Medvedevo Toskanos vyno gamyklos, ir 2023 m. liepą, kai „Rue de Vin“ importavo „Vinicola Mediterranea“ pagamintus vyno pavyzdžius – žinutės apie tai, kad „branduolinė apokalipsė ne tik įmanoma, bet ir gana tikėtina“, išvakarėse.

Galbūt, jei D. Medvedevo vynuogynai būtų įtraukti į sankcijų sąrašą, tai galėtų sumažinti toksiškumo lygį socialinėje žiniasklaidoje, svarsto „The Insider“, tačiau bendrovė „Skalistij Bereg“ (taigi ir pats D. Medvedevas) turi nuosavą vyno gamyklą Krasnodaro regione, kurioje per metus pagaminama 150 000 butelių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)