49 metų sultono Muhammado V-ojo sprendimas žymi pirmą kartą nuo 1957 metų, kai šalis atgavo nepriklausomybę nuo Didžiosios Britanijos, kai daugiausia musulmonų gyvenamoje šalyje karalius atsisako sosto.

„Nacionaliniai Rūmai informuoja, kad Jo Didenybė 15-asis karalius nuo sausio 6 dienos pasitraukė iš sosto“, – nurodoma rūmų pranešime. Tokio sprendimo priežastis pranešime nenurodoma.

Prieš du mėnesius karalius vedė „Mis Maskva 2015“ grožio konkurso nugalėtoją Oksaną Vojevodiną.

Gazeta.ru skelbia, kad karaliaus sprendimas trauktis buvo netikėtas ne visiems: Malaizijoje gandai, kad jis gali atsisakyti karališkųjų pareigų, sklido jau kurį laiką – konkrečiai du mėnesius.

2018 metų lapkritį monarchas paskelbė, jog ima du mėnesius atostogų. Visą tą laiką monarcho pareigas atliko Perako valstijos sultonas Nazrinas Shachas.

Lapkritį buvo skelbiama, kad karalius išvyko gydytis.

Tačiau vėliau internete pasklido informacija apie tai, kad jis Rusijoje vedė buvusią „Mis Maskva“, nors karališkųjų rūmų atstovai iki šiol nekomentavo šių gandų. Visgi kalbos dėl jo ateities dar suintensyvėjo šią savaitę, kai Malaizijos karališkoji šeima surengė specialų susirinkimą.

Muhammado V vestuvės su grožio karaliene iš Rusijos sukėlė nemenką skandalą. Vestuvės įvyko lapkričio 22 dieną koncertų salėje „Barvikha Concert Hall“ pagal visas musulmoniškas tradicijas.

Šventėje nebuvo alkoholio, o svečiai vaišinosi tradiciniais patiekalais. Kaip skelbė „StarHit“, likus pusmečiui iki vestuvių, O. Vojevodina priėmė islamo tikėjimą ir gavo naują musulmonišką vardą Richana.

Ceremonijoje dalyvavo daug aukšto rango ir garsių svečių. Šventėje linksminosi ir konkurso „Krasa Rosii“ direktorė Tatjana Andrejeva, organizavusi ir 2015 metų konkursą „Mis Maskva“, kuriame triumfavo O. Vojevodina.

„Buvo labai gražu ir jautru. Oksana – tikra karalienė. Esu tikra, kad šią porą jungia tikri jausmai. Jūs net neįsivaizduojate, kokiomis meilės kupinomis akimis vienas į kitą žiūrėjo. Susipažino kiek daugiau nei prieš metus, žinoma, turėjo pakankamai laiko vienas kitą pažinti. Detalių atskleisti negaliu – tai labai asmeniška“, – Rusijos portalui kp.ru pasakojo T. Andrejeva.

Žurnalistams tuomet pavyko pakalbinti ir O. Vojevodinos tėvą. Jis perspėjo, kad be jaunavedžių sutikimo apie jų santykius ir vestuvių šventę nepasakos, tačiau kelis žodžius visgi pavyko ištraukti.

„Jis visomis prasmėmis tiesiog nuostabus žmogus. Pažįstu jį jau pusantrų metų. Jei būčiau turėjęs bent menkiausių nuogąstavimų dėl jo padorumo ir tinkamumo mano dukrai, būčiau neleidęs savo vaikui daryti tokios klaidos“, – apie Malaizijos karalių Muhammadą V kalbėjo Oksanos tėvas.

Jei nuotakos tėvams ir draugams šios vestuvės nesukėlė nuostabos, Malaizijos žmonėms tai buvo nemenkas siurprizas: jie tikrai nemanė, kad 49 metų monarchas ves merginą iš Rusijos. Iš karto tapo aišku, kad moteris Malaizijos karalienės titulo negaus – Malaizijoje tokį postą užimti gali tik Malaizijos pilietė.

O. Vojevodina gavo tik Datin titulą, kuris iš karto suteikiamas bet kurio garbų postą užimančio Malaizijos gyventojo antrajai pusei, nepriklausomai nuo to, iš kokios šalies ji kilusi.

Tai Malaizijos karaliui antroji santuoka: nuo 2004 iki 2008 metų jis buvo vedęs Kangsadal Pipitpakdi. Pora 2008 metais išsiskyrė, vaikų neturėjo.

Kalbų apie šio 2016 metų gruodį į sostą atsisėdusio monarcho valdymą kilo po to, kai lapkritį jis oficialiai išvyko gydytis.

Tačiau vėliau internete pasklido informacija apie tai, kad jis Rusijoje vedė buvusią „Mis Maskva“, nors karališkųjų rūmų atstovai iki šiol nekomentavo šių gandų. Visgi kalbos dėl jo ateities dar suintensyvėjo šią savaitę, kai Malaizijos karališkoji šeima surengė specialų susirinkimą.

Malaizija yra konstitucinė monarchija, kur galioja neįprasta tvarka – sosto rotacija: kas penkerius metus šalies valdymą perima vienas iš devynių Malaizijos valstijų valdovų.

Paskirtas laikinasis karalius

Pirmadienį Perako valstijos sultonas Nazrinas Muizzuddinas Shahas buvo paskirtas laikinuoju Malaizijos aukščiausiuoju valdovu (karaliumi). Šis sprendimas buvo priimtas skubiai sušauktame Valdovų tarybos susitikime, kuris buvo surengtas po to, kai Malaizijos karalius sultonas Muhammadas V atsisakė sosto.

Kaip praneša laikraštis „The New Straits Times“, susitikime dalyvavo tik šeši iš devynių sultonų, kurie taip pat svarstė neeilinių naujo aukščiausiojo valdovo rinkimų datą.

Bet išsamesnė informacija apie sudarytus susitarimus neskelbiama. Muhammadas V buvo išrinktas karaliumi 2016 metų balandį penkerių metų laikotarpiui. Tačiau pirmą kartą Malaizijos istorijoje jis atsisakė sosto. Tai sekmadienį pranešė karališkoji spaudos tarnyba.

Oficialios šio sprendimo priežastys neatskleidžiamos. Bet, pasak „The New Straits Times“, Muhammadas V buvo priverstas žengti šį žingsnį dėl spaudimo, kurį jam darė Valdovų taryba, nepritarianti jo vedyboms su ruse O. Vojevodina.

Šiuolaikinėje Malaizijoje, tapusioje konstitucine monarchija 1957 metais, karalius atlieka ceremonines funkcijas ir yra vyriausiasis vadas.

Įstatymams priimti arba ministrams paskirti reikalingas jo sutikimas, kurį monarchas duoda „parlamento ir vyriausybės patarimu“.