Du neįvardijami asmenys įtariami padėję pasprukusiam ir ieškomam Paryžiaus teroro aktų įtariamajam Salah Abdeslamui.

Pranešama, kad šie du asmenys yra ginkluoti ir pavojingi. Manoma, kad jie rugsėjį padėjo S. Abdeslamui keliauti į Vengriją.

Federaliniai prokurorai pareiškime nurodė, kad besislapstantis S. Abdeslamas rugsėjį išnuomotu automobiliu dukart lankėsi Budapešte. Rugsėjo 9 dieną jis buvo sustabdytas kontrolės punkte Austrijos ir Vengrijos pasienyje „Mercedes“ automobilyje. Jame buvo dar du vyrai, turėję padirbtas Belgijos tapatybės korteles su Samiro Bouzido ir Soufiane'o Kayalo vardais. Įtariamųjų korteles su nuotraukomis galima rasti www.police.be tinklalapyje.

Federalinių prokurorų teigimu, S. Kayalo vardu apsimetęs vyras Belgijos Ovlės miestelyje buvo išsinuomojęs namą, kuris buvo apieškotas lapkričio 26 dieną.

Tuo metu padirbta S. Bouzido tapatybės kortele pasinaudojęs įtariamasis, praėjus keturioms dienoms po atakų, „Western Union“ biure Briuselyje pervedė 750 eurų svarbiausio organizatoriaus Abdelhamido Abaaoudo puseserei Hasnai Aitboulahcen, kuri žuvo per policijos reidą Prancūzijos Sen Deni rajone lapkričio 18 dieną. A. Abaaoudas irgi buvo nukautas per policijos specialiąją operaciją.

Įtariamasis Salahas Abdeslamas
S. Abdeslamas yra vienas svarbiausių įtariamųjų dėl lapkričio 13 d. Paryžiuje įvykdytų teroro išpuolių, už kuriuos atsakomybę prisiėmė teroristinė „Islamo valstybė“.

Per atakas Paryžiuje žuvo 130 žmonių, daugiau nei 350 buvo sužeista.

DELFI primena, kad dar ketvirtadienį pasirodė informacija, kad S. Abdeslamas Vengrijoje galimai susitiko su dviem iš Sirijos atvykusiais vyrais, lapkričio 13-ąją susisprogdinusiais Paryžiuje. Apie tai pranešė Belgijos transliuotojas RTL.

Vengrijos vyriausybė patvirtino, kad šiuo metu ieškomas S. Abdeslamas lankėsi Budapešto traukinių stotyje prieš rugsėjo vidurį ir išvyko iš jos su dviem vyrais, pasiekusiais Europą su kitais pabėgėliais.

Vengrijos premjero Viktoro Orbano administracijos vadovas Janosas Lazaras ketvirtadienį per spaudos konferenciją pranešė, kad šalies saugumo tarnybos patvirtino iš užsienio agentūrų gautą informaciją apie S. Abdeslamą.

Pasak J. Lazaro, įtariamasis buvo Kelečio traukinių stotyje Budapešte ir verbavo jaunus vyrus, atsisakiusius užsiregistruoti Vengrijoje. Vėliau S. Abdeslamas su jais išvyko iš šalies.

J. Lazaras neįvardijo vardu S. Abdeslamo, tačiau vyriausybės šaltinis patvirtino, kad tai buvo jis.