Apie tai rašo „RBK-Ukraina“, remdamasi Ukrainos Gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos atstovo Andrejaus Jusovo pranešimu naujienų apie Ukrainą kanale „YouTube“.

„Puškinas prisirašė, Gagarinas prisiskraidė, o Girkinas prisikalbėjo. Tai – džiugios naujienos. Stiklainis su vorais toliau aktyviai juda. Galime linkėti sėkmės visiems proceso dalyviams“, – pareiškė A. Jusovas.

Jo teigimu, tokio pobūdžio procesai Kremliaus viduje anksčiau vyko uždariau, bet po privačios karinės grupės „Wagner“ įkūrėjo Jevgenijaus Prigožino bandymo sukelti maištą apie juos vis dažniau išaiškėja.

A. Jusovas teigė, kad situacija paradoksali, nes link Maskvos judėjo ir lėktuvus numušinėjo J. Prigožinas, o sulaikė I. Strelkovą. Toks V. Putino režimo ypatumas.

„Problema yra ne pats Girkinas. Jis ir anksčiau nesielgė kaip nepriklausoma figūra. Vadinasi, Kremliaus bokštų gyventojai pereina į aktyvią vidinės konfrontacijos fazę. Ir čia tikrai galima pasakyti, kas bus toliau“, – pridūrė GUR atstovas.

Paklaustas, ar žvalgyba turi informacijos apie planus organizuoti naujus maištus Rusijoje, A. Jusovas sakė turintis tokių duomenų.

„Taip. Duomenų yra. Bet kodėl mes dabar dalinsimės šiais duomenimis? Suprantame, kad mus gali stebėti ir FSB. Ir jie mielai tai įrašinėja. Nelengvinkime jiems darbo“, – kalbėjo jis.

„RBC-Ukraina“ primena, kad penktadienį Rusijos žiniasklaida pradėjo skelbti žinias apie I. Strelkovo sulaikymą.

Buvusio separatistų lyderio žmona sakė, kad namus atvyko Rusijos Federacijos Tyrimų komiteto atstovai jo sulaikyti. Pasak jos, I. Girkinas apkaltintas ekstremizmu pagal Rusijos baudžiamąjį kodeksą, jam gresia iki 20 metų kalėjimo.

Strelkovo bendražygiai paragino jį paleisti į laisvę ir „paviešinti visus eilinės provokacijos užsakovus“

Igorio Strelkovo-Girkino „Telegram“ kanale pasirodė jo bendražygių pareiškimas, kuriame jie ragina jį paleisti.

Pranešime rašoma, kad I. Strelkovas „atvirai ir argumentuotai kritikavo valdžios atstovų veiksmus“, bet žodžio laisvė, kurią užtikrino valstybė, rodė tai, kad šalies vadovybė laikosi Konstitucijos 29-o straipsnio.

I. Strelkovo bendražygiai pareiškė, kad po „Wagner“ maišto jis siekė, kad [privačios karinės] kompanijos ir jos vadovo Jevgenijaus Prigožino veiksmai būtų pasmerkti valstybinius lygiu, „tuo sukeldamas grėsmę savo adresu“.

„Manome, kad šiandieninis sulaikymas kenkia šalies gyventojų pasitikėjimą teisėsaugos institucijomis, kad tai – nesąžiningos kovos su Igoriu Ivanovičiumi pratęsimas ir turi ypatingai negatyvių padarinių šalies stabilumui specialiosios karinės operacijos sąlygomis. Reiškiame besąlyginį palaikymą Igoriui Ivanovičiui, kaip „Įpykusių patriotų klubo“ lyderiui, reikalaujame teisėsaugos institucijų darbuotojų išleisti I. Strelkovą į laisvę ir paviešinti visus eilinės provokacijos užsakovus“, – rašoma pranešime.

Ekspertas: anksčiau veikusi sistema pakriko

Kaip rašo BBC Rusijos tarnybos specialusis korespondentas Ilja Barabanovas, I. Strelkovas Rusijoje laikytas neliečiamuoju.

„I. Strelkovą jėgos struktūrų pareigūnai sulaikė dėl ekstremizmo. Tai įvyko praėjus kelioms dienoms po to, kai sužinojome apie protokolą, surašytą anksčiau teistam GRU pulkininkui V. Kvačkovui pagal administracinį straipsnį dėl armijos diskreditavimo.

Šie asmenys kartu sukūrė kanalą „Įpykusių patriotų klubas“, o Rusijai pradėjus veržtis į Ukrainą reguliariai rengė laidas, kuriose griežtai kritikavo politinės ir karinės Rusijos vadovybės veiksmus.

Archyviniame vaizdo įraše – I. Strelkovas, dalyvavęs karo veiksmuose Rytų Ukrainoje:

Gana ilgai I. Strelkovas buvo laikoms neliečiamuoju – ir dėl to, kad yra iš FSB, ir dėl savo veiklos Rytų Ukrainoje 2014-aisiais. Rusijoje jį veikiausiai gynė ir pagrindinio kaltinamojo dėl „Boeing MH-17“ katastrofos statusas: Hagos teismas, kaip žinia, jam yra skyręs kalėjimo iki gyvos galvos bausmę“, – primena I. Barabanovas.

Pasak jo, galima įtarti, kad nurodymas neliesti buvusio Rusijos prezidento kolegos iš FSB laikų buvo duotas iš pačios Rusijos valdžios viršūnės, todėl net devynerius metus jėgos struktūros buvo linkusios nematyti tos kritikos, kurią I. Strelkovas laido sau išsakyti, neapeidamas nė Rusijos prezidento V. Putino.

„Niekas I. Strelkovo nelietė ir 17 karo mėnesių, nors buvo akivaizdu, kad jo komentarai „specialiosios karinės operacijos“ tema buvo gerokai griežtesni nei tie, už kuriuos politikas Ilja Jašinas gavo aštuonerių su puse, o deputatas iš Maskvos Aleksejus Gorinovas – septynerių metų laisvės atėmimo bausmę“, – rašo I. Barabanovas.

Anot jo, iš pradžių Rusijos valdžia už grotų stengėsi sukišti tuos, kurie pasisakė prieš karą, tačiau dabar, atrodo, pradėjo domėtis net ir tais, kurie karą palaiko, bet mano, kad Rusijos karo vadai prastai jam vadovauja.

„Akivaizdu, kad anksčiau veikusi sistema pakriko ir taip nutiko po nesėkmingo PKK „Wagner“ bandymo įvykdyti karinį perversmą. Dabar Rusijos valdžia nutarė elgtis kitaip“, – mano jis.

I. Strelkovas „peržengė visas įmanomas ribas“ ir jau seniai buvo ieškomas saugumo pajėgų, teigia politikos analizės projekto „R Politik“ įkūrėja Tatjana Stanovaja.

„Šios akimirkos nekantriai laukė daugelis „silovikų“. I. Strelkovas seniai peržengė visas įmanomas ribas, ir visos saugumo pajėgos, – pradedant Federaline saugumo tarnyba, baigiant karo vadais, – troško jį sulaikyti.

I. Strelkovo suėmimas neabejotinai atitinka Gynybos ministerijos interesus. Tai – tiesioginė J. Prigožino maišto pasekmė – kariuomenės vadas dabar turi didesnę politinę įtaką sutriuškinti savo oponentus visuomenėje. Vargu, ar bus masinių represijų prieš „įpykusius patriotus“, bet karščiausių disidentų gali laukti persekiojimas, kuris bus įspėjimas kitiems“, – rašė ji tviteryje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)