Šalyje rusenanti saugumo krizė įsiplieskė praėjusią savaitę, kai vyriausybė ir įtakingos narkotikų gaujos paskelbė vieni kitiems karą, prieš tai iš kalėjimo ištrūkus pavojingam narkotikų baronui.

Kaliniai ėmė kelti riaušes kalėjimuose, kuriuose gaujos turi daug įtakos, ir įkaitais paėmė prižiūrėtojus bei administracijos darbuotojus, o gatvėse kilusi smurto banga pareikalavo 19 gyvybių.

Socialiniuose tinkluose pasirodę nepatvirtinti vaizdai, kuriuose užfiksuotas plėšikavimas, brutalūs nužudymai ir kitokios atakos, įbaugino vietos gyventojus.

Sekmadienį kariuomenė pasidalino filmuota medžiaga, kurioje matyti, kaip susprogdinamos kalėjimų sienos, ir paskelbė, kad „visapusiškai kontroliuoja“ kalėjimą Kuenkos mieste, kur įkaitais buvo paimta daugiau kaip 60 darbuotojų.

„Atkūrėme šešių centrų kontrolę“, – televizijai „Caracol TV“ sakė generolas Pablo Velasco. Pasak jo, kontrolė taip pat atkuriama Kotopaksio kalėjime, kuriame pastaraisiais metais būta brutalių žudynių.

Ekvadoras

Pareigūnai paskelbė apie 201 prižiūrėtojo ir administracijos darbuotojo paleidimą iš kalėjimų septyniose provincijose.

Ekvadoro prezidentas Danielis Noboa socialiniame tinkle „X“ pasidžiaugė šiomis žiniomis.

„Sveikinu patriotišką, profesionalų ir drąsų ginkluotųjų pajėgų, nacionalinės policijos ir SNAI darbą... išlaisvinant kalėjimo prižiūrėtojus ir administracijos darbuotojus, laikytus Asuajaus, Kanjaro, Esmeraldaso, Kotopaksio, Tungurahvos, El Oro ir Lochos sulaikymo centruose“, – parašė jis.

Ekvadoras kadaise buvo laikomas taikos bastionu, įsikūrusiu tarp svarbių kokaino gamintojų, tačiau ši šalis paniro į krizę, prieš tai ilgą laiką vykus tarptautinių kartelių, kurie naudojasi jos uostais šio narkotiko gabenimui į JAV ir Europą, plėtrai.

Naujausia krizė kilo po to, kai iš Gvajakilio kalėjimo pabėgo įtakingos narkotikų gaujos vadeiva Jose Adolfo Macias, kuris dar žinomas pravarde „Fito“. Vyriausybė paskelbė nepaprastąją padėtį ir įvedė komendanto valandą, o tai supykdė gangsterius, kurie paskelbė karą civiliams ir saugumo pajėgoms.

D. Noboa savo ruožtu pareiškė, kad šalis kariauja su 22 gaujomis. Jis gatvėse dislokavo daugiau kaip 22 000 saugumo pajėgų narių. Pareigūnai skelbė, kad per operaciją buvo sulaikyta daugiau kaip 1 300 žmonių, nukauti aštuoni „teroristai“ ir sučiupti 27 pabėgę kaliniai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją