Kardinolas Pietro Parolinas nurodė, kad Vatikanas ragina sustabdyti karo veiksmus ir akcentuoja, jog pirmoji nutraukti ugnį turėtų agresiją vykdanti pusė, rašo „Reuters“.

Popiežiaus Pranciškaus komentarai, išsakyti per praeitą mėnesį įrašytą, tačiau tik šeštadienį paviešintą interviu, sukėlė audringą reakciją. NATO vadas pareiškė, kad dabar ne metas kalbėti apie pasidavimą.

Bandydamas sušvelninti susidariusią situaciją ir paaiškinti, kaip dera suprasti popiežiaus Pranciškaus pastabas, P. Parolinas teigė, esą pontifikas norėjo pasakyti, kokiomis sąlygomis galėtų būti priimtas diplomatinis sprendimas, vedantis prie teisėtos ir ilgalaikės taikos.

Siekdamos tokio sprendimo abidvi šalys turi susėsti prie derybų stalo, tačiau pirmoji sąlyga, kad tai įvyktų, yra agresijos sustabdymas, aiškino P. Parolinas.

Prieš Ukrainą pradėtas karas yra ne stichinės nelaimės, o žmogaus sprendimo pasekmė, sakė kardinolas, aiškiai duodamas suprasti, kad agresore laiko Rusiją.

„Žmogaus valia, nulėmusi šią tragedija, gali ir privalo imtis veiksmų, kad ją sustabdytų ir atvertų galimybes diplomatiniam sprendimui“, – per pokalbį su leidiniu sakė kardinolas P. Parolinas.

Ukraina pirmadienį išsikvietė Vatikano pasiuntinį Ukrainoje po to, kai popiežius Pranciškus pasiūlė šaliai apsvarstyti galimybę iškelti „baltą vėliavą“ ir taip sukėlė Kyjivo įniršį.

Ukraina piktai atmetė popiežiaus Pranciškaus pasiūlymą derėtis su Rusija, praėjus dvejiems metams po invazijos, ir pažadėjo niekada nepasiduoti Maskvai.

„Dėl popiežiaus Pranciškaus pareiškimų į Ukrainos užsienio reikalų ministeriją buvo iškviestas apaštališkasis nuncijus“, – socialinėje žiniasklaidoje pranešė ministerija, vartodama Vatikano diplomato terminą. Ji pridūrė, kad pasiuntiniui Visvaldui Kulbokui buvo pasakyta, jog Kyjivą „nuvylė pontifiko žodžiai apie „baltą vėliavą“.

Ministerija teigė, kad katalikų lyderio žodžiai „skatina juos [Rusiją] toliau nepaisyti tarptautinės teisės“.

„Šventojo Sosto vadovas turėtų pasiųsti signalą tarptautinei bendruomenei apie būtinybę nedelsiant suvienyti jėgas, kad būtų užtikrinta gėrio pergalė prieš blogį“, – pridūrė ji.

Vasario pradžioje duodamas interviu valstybinei Šveicarijos televizijai, 87-erių metų amžiaus pontifikas pasakė, kad stipriausi yra tie, kurie „galvoja apie žmones ir turi drąsos iškelti baltą vėliavą ir derėtis“.

Šie komentarai pakurstė Kyjivo pyktį – tai jau ne pirmas kartas, kai per dvejus metus trukusią Rusijos invaziją šalį papiktina popiežiaus komentarai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)