Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas anksčiau antradienį Irako premjerui paliepė „žinoti savo vietą“ ir pareiškė: „Jūs nesat mano lygio.“

Šis incidentas žymėjo dar vieną paaštrėjimą Turkijos ir Irako žodžių kare dėl turkų karių operacijų Irako šiaurėje.

„Mes išvaduosime savo žemę savo vyrų ryžtingumu, o ne vaizdo skambučiais“, – sakoma H. al Abadi oficialioje „Twitter“ paskyroje.

Liepos mėnesį R. T. Erdoganas per vaizdo skambučių programėlę „FaceTime“ desperatiškai kreipėsi į piliečius ragindamas pasipriešinti bandymui nuversti vyriausybę ir taip mobilizavo pasipriešinimą, kuris padėjo sužlugdyti perversmą.

H. al Abadi atstovas Saadas al Hadithi naujienų agentūrai AFP sakė, kad R.T.Erdogans savo naujausiomis pastabomis „pila alyvą į ugnį“, ir pridūrė, kad Turkijos reakcija teisės ir saugumo klausimą pavertė „asmeninio pobūdžio problema“.

„Atrodo, kad Turkija nėra rimtai nusiteikusi spręsti problemos su Iraku“, – sakė S. al Hadithi.

H.al Abadi ne kartą ragino Turkiją išvesti karius, dislokuotus netoli Irako šiaurėje esančio Mosulo miesto, ir sakė, kad jie neatliks jokio vaidmens operacijoje, per kurią bus mėginama atkovoti šį miestą iš džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS).

Turkija šiuos prašymus ignoravo ir premjeras Binali Yildirimas praėjusią savaitę sakė, kad turkų pajėgos ten pasiliks, „kad ir ką sakytų irakiečių vyriausybė Bagdade“.

Šis ginčas trunka jau beveik metus; jį pakurstė Turkijos parlamento sprendimas pratęsti vyriausybės mandatą, kuriuo leidžiama turkų kariams likti Irake.

Turkija nuo 10-ojo dešimtmečio yra dislokavusi savo pajėgas Irako šiauriniuose rajonuose, priklausančiuose Irako autonominiam kurdų regionui. Jo administracija šiuo metu taip pat kontroliuoja rajoną netoli Mosulo, kur dislokuoti turkų kariai.

H. al Abadi kurdų saugumo pajėgoms faktiškai nevadovauja.

Irakas paragino surengti skubų Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį, kad būtų aptartas ginčas su Turkija, kuris gali apsunkinti planus pradėti puolimą prieš IS Mosule.

Irako pajėgos šiuo metu rengiasi miesto atsiėmimo iš IS operacijai. Džihadistai Mosulą ir kitus rajonus užėmė 2014 metais, bet vėliau prarado reikšmingas pozicijas Irake.