Prekybos ir Investicijų pagrindų susitarimas numatė būdus verslui skatinti, bet nebuvo visapusiška sutartis. Dabar jis liks įšaldytas, kol Mianmare bus atkurta demokratija, paskelbė JAV prezidento Joe Bideno administracija.

„Jungtinės Valstijos griežtai smerkia Birmos saugumo pajėgų brutalų smurtą prieš civilius“, – sakė JAV prekybos atstovė Katherine Tai, pavartodama ankstesnį Mianmaro pavadinimą.

„Taikių protestuotojų, studentų, darbuotojų, profesinių sąjungų lyderių, medikų ir vaikų žudymas sukrėtė tarptautinę bendriją“, – sakoma jos pareiškime.

JAV taip pat išstudijuos Mianmaro darbo duomenis ir nuspręs dėl tarifų statuso, nurodė K. Tai ir išreiškė „rimtą susirūpinimą“ chuntos taikomais suvaržymais profesinėms sąjungoms ir darbuotojų teisėms.

Šiuo pareiškimu Mianmaras iš esmės pašalinamas iš JAV Bendrosios preferencijų sistemos (Generalized System of Preferences, GSP), suteikiančios besivystančioms šalims palankesnes sąlygas prekiauti su Jungtinėmis Valstijomis.

Beveik prieš 50 metų įvesta sistema, pagal kurią JAV netaiko muitų tam tikram importui iš besivystančių šalių, jei jos atitinka svarbius standartus, 2020-ųjų pabaigoje įstatymų leidėjams nesiėmus veiksmų baigė galioti, bet tikimasi, kad J. Bideno demokratų kontroliuojamas Kongresas netrukus ją atnaujins.

Buvusio prezidento Baracko Obamos administracija prekybos pagrindų susitarimą pasiekė 2013 metais, o vėliau, buvusiai chuntai perėjus prie demokratijos, įtraukė Mianmarą į šalių, kurioms suteikiamos lengvatinės sąlygos prekiauti, sąrašą.

Mianmaro kariuomenė vasario 1-ąją vėl perėmė kontrolę ir areštavo civilinę lyderę Aung San Suu Kyi. Perversmas išprovokavo masinius protestus, o kariuomenė juos slopina smurtinėmis priemonėmis.

J. Bidenas pareiškė, kad praėjusio savaitgalio smurtas prieš protestuotojus Mianmare „kelia pasipiktinimą“, ir jau paskelbė tikslinių sankcijų chuntai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją