Kairiųjų veteranas lankysis Portugalijoje ir Ispanijoje, siekdamas „atgaivinti Brazilijos santykius su Europa“, sakė jo Užsienio reikalų ministerijos Europos reikalų sekretorė Maria Luisa Escorel de Moraes.

L. I. Lula da Silva siekia suburti grupę šalių tarpininkauti Rusijos ir Ukrainos taikos deryboms, ši tema įtraukta į kelionės darbotvarkę, pranešė ministerija. Tačiau 77 metų buvęs metalurgijos darbuotojas, vadovavęs Brazilijai 2003-2010 m., gali susidurti su diplomatiniu keblumu po neseniai Europos Sąjungą (ES) ir Jungtines Valstijas kritikuojančių komentarų dėl konflikto.

Praėjusią savaitę lankydamasis Kinijoje L. I. Lula da Silva pareiškė, kad Vašingtonas turi liautis „kurstyti“ karą ir kad JAV bei ES „turėtų pradėti kalbėti apie taiką“. Pastarosiomis dienomis jis supykdė ir Ukrainą, pareiškęs, kad ji taip pat kalta dėl konflikto, ir pasiūlęs atsisakyti Krymo pusiasalio, Rusijos aneksuoto 2014 metais.

Po pasipylusios Europos, Ukrainos ir JAV kritikos, įskaitant Baltųjų rūmų kaltinimą, kad Lula „it papūga kartoja Rusijos ir Kinijos propagandą“, Brazilijos prezidentas prigesino antivakarietišką toną ir antradienį pareiškė, kad Brazilija „smerkia“ Rusijos invaziją.
Vis dėlto pasisakymai apie Ukrainą galėjo pakenkti Lulos diplomatiniam kapitalui, jam vykstant susitikti su Portugalijos ir Ispanijos ministrais pirmininkais Antonio Costa ir Pedro Sanchezu.

Šeštadienį Lisabonoje Lulą pasitiks Portugalijos prezidentas Marcelo Rebelo de Sousa. Po pietų su A. Costa abu surengs aukšto lygio susitikimą, šalys pasirašys daugybę susitarimų energetikos, mokslo, švietimo ir kitose srityse. Portugalija, kurios kolonija Brazilija buvo iki 1822 m., yra „Brazilijos vartai į ES“, sakė užsienio reikalų ministerijos pareigūnė M. L. E. de Moraes.

Vizitą Portugalijoje Lula baigs kreipimusi į parlamentą per 1974 m. Gvazdikų revoliucijos, padariusios galą paskutinei Portugalijos karinei diktatūrai, metines. Antradienį ir trečiadienį jis vyks į Ispaniją, susitiks su karaliumi Pilypu VI ir ministru pirmininku P. Sanchezu, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)