Remiantis leidinio pateikta informacija, verslo klasės reaktyvinis orlaivis, kurio numeris – RA-73417, Maskvoje nusileido rugsėjo 6 ir 9 d. Paskutinį kartą iš Čečėnijos sostinės Grozno Maskvos kryptimi šis orlaivis išskrido rugsėjo 15 d. Kaip pirmadienį skelbia leidinys „Agenstvo“, sekmadienį, apie 20 val., R. Kadyrovui priklausantis lėktuvas išskrido iš Maskvos į Grozną.


Į lainerio vykdomus reisus dėmesys nukrypo dėl gandų, esą Čečėnijos lyderiui rimtai sušlubavo sveikata ir dabar jis yra gydomas Rusijos prezidento reikalų valdybai pavaldžioje Centrinėje klinikinėje ligoninėje. Praėjusios savaitės viduryje keli privatūs opoziciniai kanalai, nenurodydami informaciją pateikusių šaltinių, pranešė, kad R. Kadyrovą yra ištikusi koma, o rugsėjo 17 d. čečėnų opozicionierius ir žmogaus teisų gynėjas Abubakaras Jangulbajevas parašė, kad R. Kadyrovas mirė.

Paties R. Kadyrovo „Telegram“ kanale tuo pačiu metu atsirado vaizdo įrašas, kuriame galima pamatyti, kaip Čečėnijos vadovas eina alėja ir pataria „visiems, kurie naršydami internetą nesugeba atskirti tiesos nuo melo, pasivaikščioti gryname ore“. Apie savo savijautą paviešintuose kadruose R. Kadyrovas neužsimena. Šis įrašas, kaip teigiama, buvo nufilmuotas Grozne, tačiau nei filmavimo vietos, nei datos patvirtinti neįmanoma.


„Telegram“ kanale VChK-OGPU, galimai susijusiame su Rusijos teisėsaugos organais, buvo pranešta, kad, remiantis savų šaltinių perduota informacija, sekmadienį nuo ryto prie Centrinės klinikinės ligoninės atvyksta automobilių su Čečėnijos numeriais ir į teritoriją yra įleidžiami be patikros.

„Vos per valandą prie Centrinės klinikinės ligoninės atvažiavo čečėniškais numeriais pažymėti „Maybach“, lydimas dviejų apsaugos mašinų, „Porsche Cayenne“, keturi „Gelendvagen“ ir du BMW automobiliai“, – teigia „Telegram“ kanalo leidėjai. Ši informacija nėra patvirtinta.

Ukrainos portalas „Obozrevatel“, remdamasis neįvardytais šaltiniais, pirmadienį skelbia, esą R. Kadyrovui buvo persodintas inkstas, bet organas neprigijo. Jo būklė esą tebėra kritinė, planuojama dar viena operacija. Ši informacija taip pat nėra patvirtinta.

Kalbų apie tai, kad 46-erių R. Kadyrovas rimtai serga, periodiškai pasigirsta nuo pat metų pradžios. Žurnalistai bandė atkreipti dėmesį į neva akivaizdžiai sutinusį Čečėnijos vadovo veidą ir darė prielaidą, kad tai gali būti onkologinės ligos gydymo pasekmė. R. Kadyrovas, savo ruožtu, kelis kartus paneigė pranešimus apie pablogėjusią savo sveikatos būklę.

Pasisakė ir Kremlius

Kremlius pirmadienį teigė, esą neturi informacijos apie R. Kadyrovo sveikatą.

„Žinote, mes neturime informacijos šiuo klausimu. Be kokiu atveju prezidento administracija vargu ar gali teikti duomenis apie sveikatos būklę, todėl šiuo atveju neturime jums ką pasakyti“, – žurnalistams pareiškė Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, kurį cituoja Rusijos valstybinė naujienų agentūra „Interfax“.

Atsakydamas į patikslinamąjį klausimą, ar galėjo R. Kadyrovas susitikti su Vladimiru Putinu tariamo vizito į Maskvą metu, Kremliaus atstovas nurodė: „Ne, jokių susitikimų su juo nebuvo.“

JAV Karo studijų institutas (ISW) teigia, kad Rusijos informacinėje erdvėje ilgai trunkantys nuogąstavimai dėl R. Kadyrovo sveikatos rodo, kaip smarkiai V. Putinas yra priklausomas nuo R . Kadyrovo, kalbant apie stabilumo Čečėnijoje užtikrinimą.

„R. Kadyrovo valdžios destabilizavimas būtų didžiulis smūgis V. Putino režimui. Iš dalies todėl, kad stabilumo Čečėnijoje užtikrinimas sukėlus žiaurų ir kruviną karą buvo bene pagrindinė pradinio V. Putino išpopuliarėjimo Rusijoje priežastis. R. Kadyrovas ir kiti Rusijos pareigūnai gali nerimauti, kad tebesitęsiantys gandai apie jo sveikatą neigiamai atsilieps jo (ir V. Putino) režimo Čečėnijoje stabilumui“, – sakoma ISW ataskaitoje.

Čečėnijos vadovas yra vienas iš karo prieš Ukrainą šalininkų. Nepaisant šito, jis kelis kartus leido sau išsakyti kritiką Rusijos gynybos ministerijos adresu. Minėtina ir tai, kad R. Kadyrovas anksčiau palaikė grupuotės „Wagner“ įkūrėją Jevgenijų Prigožiną, birželį mėginusį sukelti maištą prieš Rusijos karinę vadovybę, o rugpjūtį – žuvusį. Vis dėlto, likus visai nedaug iki maišto, tarp R. Kadyrovo ir J. Prigožino įvyko viešas konfliktas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)