D. Trumpas antradienį tvirtino, jog paprasčiausiai ne taip išreiškė savo mintį, kai pirmadienį per spaudos konferenciją Helsinkyje pasakė neturintis priežasčių manyti, kad Rusija kišosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus.

Sulaukęs kaip niekad griežtų savo paties partijos priekaištų, įskaitant rūstų paprastai santūraus Senato daugumos lyderio Mitcho McConnello komentarą, JAV prezidentas pabandė nutraukti 27 valandas trukusių kaltinimų srautą ir padarė retą klaidos pripažinimo pareiškimą.

„Iš tikrųjų aš nuėjau ir peržiūrėjau savo pateikto atsakymo vaizdo įrašą, ir suprantu, kad reikia tam tikro paaiškinimo, – sakė D. Trumpas, aiškindamas savo komentarus, pasakytus pirmadienį spaudos konferencijoje Helsinkyje stovint šalia Vladimiro Putino.

„Maniau, jog bus akivaizdu, bet norėčiau dėl visa ko, jei nebuvo (akivaizdu), paaiškinti. Svarbiame savo pastabų sakinyje vietoje žodžio „neturėtų“ ištariau „turėtų“. Sakinys turėjo būti (toks): „Nematau jokių priežasčių, kad tai neturėtų būti Rusija“, – sakė jis.

Vis dėlto neaišku, kodėl D. Trumpas, kuris po minėtos spaudos konferencijos spėjo paskelbti virtinę žinučių socialiniame tinkle „Twitter“ ir davė du interviu televizijoms, tiek ilgai laukė, kol ištaisė savo formuluotę. Be to, paaiškinimas buvo pateiktas tik dėl mažiausiai pateisinamo jo komentaro.

Prezidentas neatšaukė kitų pareiškimų, kuriais aiškiai deklaravo tikėjimą V. Putino „itin tvirtu ir įtaigiu“ paneigimu, abejojo savo paties žvalgybos agentūrų išvadomis ir pateikė diskredituotų sąmokslo teorijų apie kišimąsi į rinkimus.

Be to, dėl abiejų šalių santykių pablogėjimo jis kaltino ankstesnius Amerikos lyderius, o ne Rusijos destabilizuojamus veiksmus Jungtinėse Valstijose ir kitur pasaulyje. D. Trumpas taip pat nekalbėjo apie kitus probleminius savo pareiškimus, padarytus per savaitę trukusią kelionę Europoje.

„Labai tvirtai jaučiau, kad nors Rusijos veiksmai nepadarė jokio poveikio šių rinkimų baigčiai, leiskite man visiškai aiškiai pasakyti – ir aš tai sakiau daug kartų – aš sutinku su mūsų žvalgybininkų bendruomenės išvada, kad Rusijos kišimasis į 2016 metų rinkimus vyko“, – pripažino D. Trumpas antradienį, prieš susitikimą Baltuosiuose rūmuose su įstatymų leidėjais iš Respublikonų partijos.

Tačiau net ir po to jis pridūrė: „Tai galėjo būti ir kiti žmonės. Yra daug žmonių. Nebuvo jokio slapto susimokymo.“

Keliomis akimirkomis anksčiau Senato daugumos lyderis M. McConnellas manė esant reikalinga dar kartą patikinti Amerikos sąjungininkes Europoje, su kuriomis D. Trumpas buvo surėmęs ietis per savo audringą kelionę praėjusią savaitę, ir tiesiai pareiškė: „Europos šalys yra mūsų draugai, o rusai nėra.“

Senato demokratų lyderis Chuckas Schumeris sakė, kad D. Trumpas bando „išsirangyti“ po savo komentarų, pasakytų stovint greta V. Putino.

„Tai 24 valandomis pavėluota ir (pasakyta) ne toje vietoje“, – sakė Ch. Schumeris.

Pradėjus temti šimtai aktyvistų, kuriems vadovavo advokatas Michaelas Avenatti ir aktorė Alyssa Milano, surengė protestą netoli Baltųjų rūmų ir skandavo „Išdavikas!“.

Atšaukęs savo komentarą D. Trumpas sakė, kad jo administracija „agresyviai“ kovos su pastangomis kištis į Amerikos rinkimus.

„Darome visa, ką galime, kad neleistume rusams kištis 2018 metais, – sakė jis. – Ir turime daug galios.“

D. Trumpas: aš nesu prorusiškas

JAV prezidentas atmeta kaltinimus, kad rodo per dideles simpatijas Rusijai. „Aš nesu prorusiškas, aš nesu už nieką“, – pareiškė jis interviu stočiai „Fox News“. „Aš tik noriu, kad šalis (JAV) būtų saugi“, – pridūrė prezidentas.

JAV ir Rusija, anot jo, kontroliuoja 90 proc. visų branduolinių ginklų. Todėl sugyventi su Rusija yra gerai, o ne blogai.

Atsakydamas į klausimą, ar Rusija yra didžiausia JAV priešininkė, D. Trumpas sakė: „Aš nenaudočiau žodžio priešininkė. Mes visi galime bendradarbiauti“. Esą visiems gali būti gerai ir visi gali gyventi taikoje.

Pribloškė politinius sąjungininkus ir priešininkus

DELFI primena, kad pirmadienį D. Trumpas pribloškė savo politinius sąjungininkus ir priešininkus atsakymu į klausimą apie Rusijos kibernetinius įsilaužimus ir kišimąsi per 2016 metų rinkimų kampaniją, kai jis varžėsi su demokratų kandidate Hillary Clinton ir galiausiai ją įveikė.

V. Putinas „ką tik pasakė, kad tai ne Rusijos darbas. Pasakysiu štai ką: nematau jokių priežasčių, kad tai turėtų būti“ Rusija, tvirtino prezidentas.

Šis pareiškimas nuskambėjo praėjus vos trims dienoms po JAV Teisingumo departamento sprendimo pareikšti kaltinimus 12 Rusijos žvalgybos karininkų už kibernetinius įsilaužimus į Demokratų partijos kompiuterius. Šis žingsnis buvo vienas iš virtinės JAV vyriausybės veiksmų, kurių buvo imtasi nuo 2016 metų pabaigos atsakant į, anot žvalgybos bendruomenės, platų planą paremti D. Trumpo rinkimų kampaniją. Manoma, kad šiuos Maskvos veiksmus asmeniškai kontroliavo V. Putinas.

Vis dėlto D. Trumpas atrodė įtikintas V. Putino pareiškimų, kad Maskva su šiais veiksmais niekaip nesusijusi.

„Labai pasitikiu savo žvalgybos žmonėmis. Tačiau pasakysiu jums, kad prezidentas Putinas šiandien itin griežtai ir tvirtai tai neigė“, – per spaudos konferenciją Helsinkyje sakė D. Trumpas.

Jis taip pat atrodė linkęs priimti V. Putino pasiūlymą, kad Rusijos tyrėjai bendradarbiautų su JAV prokurorais, tiriančiais minėtų 12 rusų žvalgybininkų bylą.

„Manau, tai neįtikėtinas pasiūlymas“, – sakė JAV prezidentas.

Priblokšti respublikonai ir demokratai vieningai smerkė D. Trumpą. Aštrios kritikos pažėrė netgi konservatyviosios pakraipos televizijos „Fox News“, paprastai palaikančios su prezidentu draugiškus santykius, laidų vedėjai.

Ypač aštriai pasisakė JAV respublikonų senatorius Johnas McCainas. Jis teigė, kad D. Trumpo pozicija sutikti su V. Putino tvirtinimais, kad Rusija į Amerikos rinkimus nesikišo, nors amerikiečių žvalgybos surinkta medžiaga, regis, tam prieštarauja, žymi Baltųjų rūmų istorines „žemumas“. Politikas pridūrė, kad pirmadienį Helsinkyje įvykęs dvišalis susitikimas buvo „tragiška klaida“.

„Šiandienos spaudos konferencija Helsinkyje buvo vienas gėdingiausių Amerikos prezidento pasirodymų per visą istoriją. Prezidento Trumpo naivumo, egotizmo, klaidingo lygiavertiškumo ir atjautos autokratams padarytą žalą sunku apskaičiuoti“, – sakoma aštriame J. McCaino pareiškime.

„Joks ankstesnis prezidentas nėra gėdingiau nusižeminęs prieš tironą“, – pridūrė senatorius.

Aiškiai prieštaraudamas jį paskyrusiam prezidentui, nacionalinės žvalgybos direktorius Danas Coatsas sakė, kad JAV žvalgybos agentūros yra pateikusios „aiškių“ ir „faktais pagrįstų“ išvadų – jog Maskva kišosi į 2016-ųjų Amerikos prezidento rinkimus. D. Trumpas per spaudos konferenciją Helsinkyje šią poziciją atsisakė paremti.

D. Coatsas pridūrė, kad Rusija tebėra įsitraukusi į „tebevykstančias, visur prasismelkiančias pastangas kenkti mūsų demokratijai“.

„Prezidentas privalo pripažinti, kad Rusija nėra mūsų sąjungininkė“, – sakė Atstovų Rūmų pirmininkas Paulas Ryanas.

„Nėra jokio moralinio lygiavertiškumo tarp Jungtinių Valstijų ir Rusijos, išliekančios priešiškos mūsų pamatinėms vertybėms ir idealams“, – pridūrė jis.

Aukšto rango respublikonų senatorius Lindsey Grahamas sakė, kad D. Trumpo atsakymas dėl kišimosi „Rusijos bus laikomas silpnumo ženklu“.

D. Trumpas, užsibrėžęs užmegzti draugiškus asmeninius ryšius su Kremliaus vadovu, prieš šį viršūnių susitikimą pareiškė, kad dabartinį abiejų šalių santykių pablogėjimą – didžiausią nuo Šaltojo karo laikų – lėmė jo pirmtakų „kvailybė“.

„Tai gėdinga, – sakė prezidentą dažnai kritikuojantis respublikonų senatorius Jeffas Flake'as. – niekada nebūčiau pagalvojęs, kad sulauksiu dienos, kai mūsų Amerikos prezidentas stovės scenoje su Rusijos prezidentu ir kaltins Jungtines Valstijas dėl Rusijos agresijos.“

Demokratai kalbėjo dar griežčiau ir kaltino prezidentą „išdavyste“.

„Jungtinių Valstijų prezidentui susivienyti su prezidentu Putinu prieš Amerikos teisėsaugą, Amerikos gynybos pareigūnus ir Amerikos žvalgybos agentūras yra neapgalvota, pavojinga ir silpna“, – sakė Senato demokratų mažumos lyderis Chuckas Schumeras.

Atstovų Narys demokratas Jimmy Gomezas pareiškė: „Paremti Putiną dėl JAV žvalgybos yra pasišlykštėtina; nesugebėti ginti JAV yra ties išdavystės riba.“

Kongreso narys demokratas Adamas Schiffas, užimantis aukštas pareigas Atstovų Rūmų žvalgybos komitete, sakė, kad D. Trumpas uždegė V. Putinui „žalią šviesą kištis 2018-aisiais“, kai Jungtinėse Valstijose vyks kadencijos vidurio rinkimai.

Demokratų senatorius Chrisas Murphy kalbėjo tiesmukiau: „Visa ši kelionė buvo milžiniškas vidurinysis pirštas, parodytas prezidento Trumpo savo paties šaliai. Tiesiog akys ant kaktos lipa“, – jis rašė „Twitter“.

D. Coatso pareiškimas laikomas neįprastai griežtu JAV žvalgybos bendruomenės prieštaravimu Baltiesiems rūmams.

Tačiau buvę žvalgybos vadovai kalbėjo dar atviriau.

D. Coatso pirmtakas Jamesas Clapperis sakė, kad D. Trumpo nuolaidžiavimas V. Putinui yra „neįtikėtina kapituliacija“, o buvęs Centrinės žvalgybos valdybos vadovas Johnas Brennanas tokį elgesį pavadino „nedaug nutolusiu nuo išdavikiško“.