Tai, anot jo, yra grėsmė Minsko susitarimui.

„Jei Kijevas, užuot įgyvendinęs susitarimus, jau siūlo „naują schemą“, tai kelia įtarimą, kad Minsko susitarimas bus „sunaikintas“, – V. Čiurkiną cituoja rusų naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Dėl naujo reikalavimo esą kyla klausimas, ar Kijevas apskritai nori laikytis susitarimų.

Po to, kai prorusiški separatistai užėmė strategiškai svarbų Debalcevės miestą, P. Porošenka trečiadienio vakarą pareiškė esąs už tarptautinių taikdarių dislokaciją šalies Rytuose.

„Geriausias formatas būtų Europos Sąjungos misija, turinti JT mandatą, – sakė jis. – Mes esame įsitikinę, kad tai būtų veiksmingiausia ir geriausia saugumo garantija“.

Separatistų paskelbtos Donecko „liaudies respublikos“ derybininkas Denisas Pušilinas taip pat pareiškė, kad Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSGT) priimtas sprendimas kreiptis į JT, kad į Rytų Ukrainą būtų atsiųsta taikdarių misija, pažeidžia Minsko susitarimus.

„Ukrainos NSGT kreipimasis į JT dėl taikdarių dislokavimo prie Rusijos ir Ukrainos sienos Donbase (Rytų Ukrainoje), pažeidžia ... vasario 12-osios susitarimus, įpareigojančius Ukrainą klausimus dėl sienos derinti su sukilėliais“, – sakė D.Pušilinas naujienų agentūrai „Interfax“.

Pasak jo, separatistai prašys Rusijos, Vokietijos ir Prancūzijos nedelsiant imtis priemonių ir „grąžinti Kijevą į taikos kelią“.

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos taryba (NSGT) trečiadienį vakare patvirtino kreipimąsi į Jungtines Tautas ir Europos Sąjungą, kuriame prašoma atsiųsti taikdarių kontingentą į konflikto krečiamus šalies rytus.

„Buvo aptartas šis klausimas ir priimtas sprendimas kreiptis į JT ir ES, kad Ukrainos teritorijoje būtų pradėta taikos palaikymo ir saugumo operacija“, – žurnalistams po tarybos posėdžio sakė NSGT sekretorius Oleksandras Turčynovas.

Pasak jo, dabar Ukrainos užsienio reikalų ministerija parengs tokį prašymą, o šalies parlamentas jam pritars.

O.Turčynovas nurodė, kad taikdariai turėtų būti dislokuoti abipus fronto linijos šalies rytuose, taip pat prie Rusijos ir Ukrainos sienos ruožo, kurio nekontroliuoja Kijevo vyriausybė.